Kolonisti Amerikā nogalināja tik daudz cilvēku, ka sākās klimata pārmaiņas (16)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Public Domain

Eiropiešu ierašanās Amerikā daudziem kontinenta pamatiedzīvotājiem nozīmēja nāves spriedumu. Jaunā pētījumā pat izvirzīta teorija, ka daudzās nāves bija pamats klimata pārmaiņām.

Londonas universitātes pētnieki aplēsuši, ka kolonistu dēļ, kas ieradās Amerikā 15. gadsimta beigās, bojā gāja 55 miljoni Amerikas pamatiedzīvotāju.

Lielākā daļa cilvēku nomira no dažādām slimībām, kuras kontinentā ievazāja kolonisti. Zinātnieki uzskata, ka slimības nogalināja 90% Amerikas pamatiedzīvotāju.

Vēlāk sekojošais karš, verdzība un sabiedrības sabrukums vēl vairāk saasināja šīs problēmas, vēl pamatīgāk paretinot pamatiedzīvotāju populāciju. Tas viss noveda pie tā, ka 56 miljoni hektāru zemes, kas iepriekš tika izmantota lauksaimniecībai, tika pamesti. Rezultātā tur sāka augt koki un dažādi savvaļas augi, kas burtiski izsūca no atmosfēras milzīgu daudzumu CO2, atvēsinot klimatu uz Zemes.

“Ir novērots, ka starp 15. un 16. gadsimtu norisinājās Zemes atdzišana, ko dēvē par “mazo ledus laikmetu”,” izdevumam “BBC” komentēja viens no pētījuma autoriem Marks Meislins.

“Mazais ledus laikmets” bija periods pasaules vēsturē, kad ievērojami kritās vidējā gaisa temperatūra. Rezultātā regulāri mēdza aizsalt daudzas upes, piemēram, Temza.

Kā rakstīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Quaternary Science Reviews”, norādes uz šā perioda saistību ar Amerikas pamatiedzīvotāju izmiršanu nāk no Antarktikas. Zinātnieki, izpētot ogļskābās gāzes koncentrāciju ledājos iesalušos gaisa burbuļos, varēja aplēst, kāds bija klimats Amerikas kolonizācijas laikā.

“Cilvēku aktivitātes klimatu ietekmēja jau ilgi pirms sākās industriālā revolūcija,” atklājumu komentēja zinātnieks Eds Hokins.

Komentāri (16)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu