Sāpju perversā bauda

Kāpēc mēs noplēšam kreveli un kožam lūpās?
Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: depositphotos.com

Tev patīk noplēst kreveli, tikko tā pārklājusi brūci? Un tā desmitiem reižu. Slimīgu baudu sagādā “sevis ēšana”, noraujot ādu ap nagiem un līdz asinīm sakošļājot lūpas? Uzvedības traucējumi var veidoties uz psiholoģiska diskomforta fona. Tomēr tas ir nieks, salīdzinot ar briesmīgām ģenētiskām un psihiskām saslimšanām, kad cilvēks burtiski iznīcina pats sevi.

Ja neirotiskie traucējumi – nagu graušana, galvas kasīšana ar pildspalvu, bieža pūtīšu spaidīšana, lūpu kodīšana, matu tīšana ap pirkstiem un raustīšana - kļūst pārlieku uzmācīgi, jāmeklē speciālista palīdzība.

Apkost sevi

Piemēram, nagu un ienadžu graušana - onihofāgija nereti mēdz būt īslaicīga un pārejoša. Tomēr, jo ilgāk cilvēks to turpina, jo lielāka varbūtība, ka ieradums pārvērtīsies uzvedības traucējumā. Parasti tas sākas ar iekšēju konfliktu. Ja tas netiek atrisināts, cilvēks “sevi ēd”, vienlaikus gūstot mierinājumu stresa brīdī.

Neofreidisti nagu graušanu uzskata par analogu masturbācijai.

Nagu graušana, pūtīšu spaidīšana, lūpu košana dziļākajā būtībā saistīta ar zemu pašvērtējumu un depresīviem stāvokļiem, jo āda ir orgāns, caur kuru uztveram apkārtējo pasauli. Āda ir daļa no mūsu vizuālā tēla, robeža, kas mūs atdala no apkārtējās pasaules, norāda psihologi. Tiek uzskatīts, ka 80% ādas slimību izcelsme saistīta ar psihiskiem faktoriem.

Ir cilvēki, kas nespēj pārtraukt ar pildspalvu kasīt galvu vai virpināt pirkstos matus, lai gan labi zina, kas tas izskatās nepieklājīgi un kaitinoši. Citi norauj kreveli brūcei, ilgi neļaujot tai sadzīt. Fiziskās sajūtas cilvēkam ļauj sevi apzināties.

Paškanibālisms

Tomēr visas mūsu viegli perversās baudas un dīvainības – kājas šūpošana un kratīšana, pildspalvas virpināšana pirkstos vai zelēšana, tulznas noplēšana, auduma burzīšana - ir sīkumi, salīdzinot ar retām, ārkārtīgi smagām psihiskām saslimšanām. Ir cilvēki, kuri rij naglas, akmeņus, smiltis, stiklus un matus – nevis vienu vai divus, bet kušķiem. Tikai slimnīcā atklājas, ka vēdera sāpju iemesls bijis ar matiem pilns kuņģis. Nepārtrauktu ādas kasīšanu, ko neaptur ne iekaisums, ne asiņojošas brūces, dēvē par dermatotlaziju. Matu izplēšanu dēvē par trihotillomāniju. Ir aprakstīta reta pašiznīcināšanās slimība, kurai ir ģenētiska izcelsme, - Leša-Nīhena sindroms. 

Nelaimīgie ne vien plosa savu ķermeni, bet spēj veikt pat pašamputāciju, nokožot un apēdot daļu sava ķermeņa – pirkstus, roku.

Slimību dēvē par autosarkofāgiju vai paškanibālismu. Slimība tiek pētīta, bet vienota viedokļa par tās izcelsmi un gaitu nav. Tiek uzskatīts, ka sevis kropļošana slimniekiem izraisa specifisku baudu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu