Mārupes premium privātmāju tirgū: pieprasījums lielāks kā piedāvājums

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Baltic Sotheby’s International Realty

Rīgai tuvā apkaime – Mārupe, kas pēdējos gados ir bijusi viena no iecienītākajām dzīvesvietām ar stabilu nekustamā īpašuma tirgus izaugsmes dinamiku, iezīmējusi aktuālu tendenci: lielākā daļa darījumu Mārupes novadā notiek t.s. pieejamajā privātmāju segmentā, bet premium segmenta māju trūkst, un katrs šāds īpašums, ar pieredzējuša nekustamā īpašumu māklera palīdzību, ātri atrod savu jauno īpašnieku. Līdzīgas tendences tiek prognozētas arī šim gadam, stāsta Evita Pudane, „Baltic Sotheby`s International Realty” pārdošanas un īres konsultante.

Mārupes novada trumpji jaunas dzīves vietas meklētājiem ir labi zināmi: tuvums ar galvaspilsētu, sakārtota, zaļa un droša vide vide un attīstītā infrastruktūra: uzlabojas inženierkomunikāciju pievade, tiek sakārtoti ceļi, būvētas un uzlabotas skolas, bērnudārzi, ir arī plašas brīvā laika pavadīšanas iespējas sākot no aktīvas, sportiskas atpūtas līdz ģimeniskām izklaidēm.

„Mārupe pēdējo gadu laikā ir intensīvi attīstījusies, un līdz ar šo attīstību ir palielinājies iedzīvotāju skaits: novadu par dzīves vietu izvēlas jaunie speciālisti, ģimenes ar augstiem ienākumiem.

Tas ļauj pašvaldību ierindot „turīgo” pašvaldību vidū, un tā nomaksātos nodokļus liek lietā, ieguldot naudu dažādu projektu realizācijā (skolu izbūve, ceļu un inženierkomunikāciju infrastruktūras sakārtošana, sporta un atpūtas vietu izveide utt.),” stāsta speciāliste.

Foto: Baltic Sotheby’s International Realty

Evita Pudane, raksturojot Mārupes novada premium īpašumu tirgu, norāda, ka tas atšķiras no tādām luksus mājokļu vietām kā Jūrmala vai Mežaparks, kuros premium īpašumi ir lielākais īpatsvars, turklāt - ar vēsturisku auru. Mārupē ir jauna apbūve, ko novērtē tādi pircēji, kas dod priekšroku mūsdienīgiem īpašumiem.

„Lielākā aktivitāte novērota t.s. pieejamajā privātmāju/dvīņu māju segmentā (mājas cenā no 160 000 – 220 000 eiro), kuras iegādājas vietējais pircējs - turīgais vidusslānis. Pērn notikuši 34 šādu (kopējā vērtībā 6,3 milj. eur; vidējā - 184,000 eur) īpašumu darījumi, kas ir par 55% vairāk nekā gadu iepriekš (22 darījumi, kopējā vērtībā 4.0 milj. eur; vidējā - 184,000 EUR).

Premium segmenta privātmāju tirgū nav daudz, un tās visai ātri atrod jaunus īpašniekus. 2018. gadā Mārupes novadā notikuši trīs darījumi ar premium privātmājām (cenā no 350 000 EUR), kas ir par trim vairāk nekā gadu iepriekš, kad netika slēgts neviens šāds pirkums.”,

aktivitāti raksturo E. Pudane.

Speciāliste novērojusi, ka Mārupes novadā trūkst jaunu, kvalitatīvu, gaumīgu premium māju labās vietās. „Redzam, ka Mārupes novadā ir diezgan liels pieprasījums pēc šādiem, dārgiem, labiem īpašumiem. Premium privātmāju pircējs ir ļoti prasīgs: pie šādām māju cenām nevar būt atkāpes ne apdarē, ne lokācijā, ne plānojuma praktiskumā. Šādam pircējam noteikti nederēs Mārupē tik ļoti bieži redzamās dvīņu vai rindu mājas, un tas nav gatavs dzīvot viensētā, lauka vidū, kur var piebraukt pa zemes ceļu bez apgaismojuma. Mārupē ir ļoti liels dvīņu, rindu māju piedāvājums, bet atsevišķi stāvošas mājas par atbilstošu cenu ir maz,” saka E.Pudane.

Foto: Baltic Sotheby’s International Realty

Iezīmējot tuvāko perspektīvu Mārupes premium īpašumu tirgū, speciāliste domā, ka premium īpašumu piedāvājums varētu paplašināties, jo daudzi, kas apsvēruši savus īpašumus pārdot, varētu beidzot izmantot labo tirgus situāciju. „Lai gan novadā pieejamie īpašumi vairāk orientēti uz t.s. turīgo vidusslāni, premium privātmāju segmentam ir visas iespējas attīstībai, jo deficīts joprojām pastāv,” saka E. Pudane, piebilstot, ka bankas turpinās aktīvi finansēt īpašumu iegādi.

Foto: Baltic Sotheby’s International Realty

Novadā notiek aktīva būvniecība un šis reģions turpina attīstīties, kļūstot par ļoti labvēlīgu vietu dzīvošanai, kurā ir atrodami visi priekšnoteikumi, lai premium īpašumi Mārupē būtu pieprasīti arī nākotnē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu