Venecuēlas naftas nozare piedzīvo "absolūtu katastrofu" (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters / Scanpix

Venecuēlas naftas rūpniecība atrodas kraha priekšā – ASV sankciju dēļ bijušā prezidenta Nikolasa Maduro valdība nevar pārdot naftu ārējiem tirgiem un tā paliek iekšējai lietošanai, raksta “The Wall Street Journal”.

Pēc tam, kad ASV noteica sankcijas pret Venecuēlas naftas kompāniju PDVSA, naftas eksports ir strauji samazinājies. Tas savukārt Venecuēlas naftas nozarē ir radījis bezprecedenta krīzi, kas uz pasaules tirgu var atstāt visai jūtamu iespaidu.

“Tā ir absolūta katastrofa. Mums faktiski nav nekādu iespēju transportēt naftu,” norāda Venecuēlas naftas nozares arodbiedrības vadītājs Luiss Hernandess.

Pašlaik Venecuēlas nafta pilda vietējās krātuves un tikpat kā nenonāk ārējā naftas tirgū. Autokrāta Maduro režīms turpina visiem spēkiem darīt visu, lai naftas nozare nebūtu atkarīga no ASV. Tomēr opozīcijas līdera Huana Gvaido starptautiskā atzīšana par pagaidu prezidentu, kā arī ASV sankcijas ierobežo Maduro iespējas.

Tomēr ievērojami kritusies arī naftas ieguve – radušās problēmas ar kvalificētu darbaspēku. Liela daļa strādnieku no valsts ir aizbēguši, jo Venecuēlā ir hiperinflācija, kā arī ievērojama algu izmaksu kavēšanās. Tāpat pilnībā apturēts vairāku naftas pārstrādes rūpnīcu darbs.

Aģentūra “Reuters” vēsta, ka Meksikas līcī rindā stāv vairāki tankkuģi, uz kuriem atrodas septiņi miljoni bareli naftas, kuri sankciju un ierobežojumu dēļ nevar atgriezties Venecuēlas ostās.

Iepriekš vēstīts, ka 28. janvārī ASV varasiestādes ieviesa sankcijas pret Venecuēlas naftas kompānijas PDVSA. Tika daļēji bloķēti tās bankas konti, bet tās meitas kompānija, ASV piederošā “Citgo Petroleum”, var turpināt darbu ar nosacījumu, ja iegūtā nauda netiks pārskaitīta PDVSA, bet paliks ASV piederošajos kontos.

ASV varasiestādes paziņojušas, ka pagaidu prezidents Gvaido ir Venecuēlas vienīgā amatpersona, kam ir ļauta pieeja Venecuēlas naftas finanšu aktīviem.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu