Eksperiments Somijā: Garantētie ienākumi nemazina bezdarba līmeni (6)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Somijā izdarīti pirmie secinājumi par divus gadus ilgušo eksperimentu, kura laikā bezdarbniekiem tika sniegti garantēti ienākumi. Neraugoties uz to, ka bezdarbniekiem programmas ietvaros tika solīti dažādi labumi, iegūstot darbu, bezdarba līmenis Somijā būtiski nav samazinājies, vēsta “Euronews”.

Eksperimentālā programma Somijā noslēdzās pirms mēneša. Eksperimentā divu gadu ilgumā aptuveni 2000 bezdarbnieki saņēma garantētus ikmēneša ienākumus 560 eiro apmērā, neatkarīgi no tā, vai viņi atrod darbu, vai nē.

“Garantētie ienākumi neveicināja bezdarba samazināšanos. Tomēr šo cilvēku finansiālā drošības sajūta bija laba,” sacīja Sociālo lietu un veselības ministrijas pārstāvji.

Tomēr amatpersonas norādīja, ka šie ir secinājumi par eksperimenta pirmo gadu, un galējos secinājumus varēs izdarīt pēc tam, kad tiks apkopota informācija par otro eksperimenta gadu.

Divu gadu programma Somijā tika slavēta kā progresīvs solis pretim sistēmai, kuru daudzi uzskata par pamatu nevienlīdzības izskaušanai.

Par labu garantētajam ienākumam izteikušies tādi miljardieri kā Marks Zakerbergs un Īlons Masks norādot, ka tas varētu būt risinājums bezdarbnieku nabadzībai visā pasaulē.

Jāpiebilst, ka garantētos ikmēneša ienākumus 560 eiro apmērā bezdarbnieks saņemtu arī gadījumā, ja viņš atrastu darbu. Tādā gadījumā šī summa būtu kā papildus ienākumi darba algai.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu