Ledus veidojums Koipera joslā drīzāk līdzinās pankūkai, nevis sniegavīram (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: NASA/Johns Hopkins Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute/National Optical Astronomy Observatory

Koipera joslā esošais ledus veidojums “Ultima Thule”, ko pavisam nesen sasniedza NASA zonde “New Horizons”, izrādījies plakanāks, nekā astronomi uzskatīja iepriekš. Tas noskaidrojies pēc iegūto datu un attēlu analīzes, ko zinātnieki paveica tikai tagad.

Jaunie attēli, kas nesen iegūti no zondes, tika uzņemti, kad zonde milzīgā ātrumā palidoja garām šim objektam, un tie sniedz jaunu perspektīvu sīkās planētas pētniecībā. Apvienojot un izanalizējot iegūto informāciju, zinātnieki secināja, ka šis objekts ir relatīvi plakans, nevis sfērisks, vēstīts NASA preses relīzē.

Objekta lielākā daļa ir līdzīga rauga pankūkai, bet mazākā atgādina nelielu valriekstu.

Foto: NASA/Johns Hopkins Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute/National Optical Astronomy Observatory

“Mūsu priekšstats par šo objektu bija balstīts uz informāciju, kas iegūta uzreiz pēc zondes palidošanas garām tam, tomēr vēlāk iegūtie dati šo priekšstatu izmainīja. Tuvāk realitātei būtu teikt, ka šis objekts ir drīzāk plakans nekā sfērisks. Tas ir kaut kas neredzēts, jo ap Sauli nekas tāds neriņķo,” komentēja astronoms Alans Šterns.

Jaunie attēli nav īsti skaidri, jo “New Horizons” kamerai, lai uzņemtu attēlus, bija jābūt ilgākam ekspozīcijas laikam. Tiesa, NASA zinātniekiem izdevās attēlus padarīt nedaudz asākus.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu