Stoltenbergs ar Krievijas ārlietu ministru apspriedīs raķešu līgumu (3)

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs
NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs Foto: EPA/Scanpix

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs paziņojis, ka šonedēļ Vācijā plāno tikties ar Krievijas ārlietu ministru Sergeju Lavrovu, lai apspriestu Līgumu par vidējā un tuvā darbības rādiusa raķešu likvidāciju (INFT).

Tikšanās plānota Minhenē, kur norisināsies ikgadējā drošības jautājumiem veltīta konference.

"Es domāju, ka ir svarīgi uzturēt dialogu ar Krieviju, sevišķi, kad mēs saskaramies ar tik daudziem sarežģītiem jautājumiem, kā tas ir pašreiz, ar pieaugošu spriedzi, ar INFT pārkāpumiem," norādīja Stoltenbergs, kurš ieradies Briselē uz NATO aizsardzības ministru sēdi.

"Mūsu galvenais fokuss pašreiz ir saglabāt līgumu," sacīja Stoltenbergs, piebilstot, ka Krievijai vēl ir iespēja sākt ievērot līguma nosacījumus, jo izstāšanās process netiks pabeigts līdz augustam.

ASV un NATO apgalvo, ka Krievijas spārnoto raķešu sistēma SSC-8 pārkāpj Līgumu par vidējā un tuvā darbības rādiusa raķešu likvidāciju (INFT), kuru Vašingtona un Maskava parakstīja 1987.gadā. Vašingtona mēneša sākumā paziņoja, ka izstājas no šā līguma, un Krievija tūlīt pēc tam nāca klajā ar līdzīgu paziņojumu.

"Mēs turpinām aicināt Krieviju atsākt ievērot līgumu," sacīja Stoltenbergs. Taču viņš norādīja, ka NATO gatavojas pasaulei bez INFT un nākotnei ar lielāku skaitu Krievijas raķešu.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu