EP atbalsta brīvās tirdzniecības un ieguldījumu aizsardzības nolīgumus starp ES un Singapūru

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Eiropas Parlamenta (EP) deputāti trešdien atbalstīja brīvās tirdzniecības un ieguldījumu aizsardzības nolīgumus starp Eiropas Savienību (ES) un Singapūru, aģentūru LETA informēja EP Informācijas birojā Latvijā.

EP deva savu piekrišanu brīvās tirdzniecības nolīgumam ar 425 balsīm, pret balsojot 186, bet 41 deputātam atturoties. Nākamo piecu gadu laikā nolīguma ietekmē tiks atcelti gandrīz visi muitas tarifi. Nolīgums nodrošinās brīvu pakalpojumu - arī privāto klientu banku pakalpojumu - tirdzniecību, aizsargās unikālus Eiropas produktus, kā arī ļaus Eiropas uzņēmumiem piedalīties Singapūras publiskajos iepirkumos. Vienošanās paredz stiprināt arī darba tiesības un vides aizsardzību.

EP rezolūcijā norādīts, ka šis ir ES pirmais divpusējais tirdzniecības nolīgums ar kādu no Dienvidaustrumāzijas valstu asociācijas (ASEAN) valstīm, un tas var kalpot kā pirmais solis ceļā uz turpmākajiem nolīgumiem starp abiem reģioniem. Tas ir būtiski laikā, kad ES vairs nevar paļauties uz ASV kā tirdzniecības partneri, uzsver deputāti. Rezolūcija tika pieņemta ar 431 balsi, pret balsojot 189, bet 52 deputātiem atturoties.

Atsevišķā balsojumā EP ar 436 balsīm, pret balsojot 203, bet 30 deputātiem atturoties, piekrita ieguldījumu aizsardzības nolīgumam. Saskaņā ar to tiks izveidota tiesu sistēma ar neatkarīgiem tiesnešiem, kas izšķirs strīdus starp investoriem un valsti. Tāpat ar 537 balsīm, pret balsojot 85, bet 50 deputātiem atturoties, tika apstiprināts partnerības un sadarbības nolīgums, kas veicinās abu pušu sadarbību ārpus tirdzniecības jomas.

EP ziņotājs par brīvās tirdzniecības un ieguldījumu aizsardzības nolīgumiem Deivids Mārtins norādīja, ka EP ir apliecinājis savu apņēmību uzturēt noteikumos balstītu tirdzniecības sistēmu. Viņš uzsvēra, ka nolīgums sekmēs ES uzņēmumu piekļuvi ne tikai Singapūras tirgum, bet arī visam augošajam ASEAN reģionam.

"Vienlaikus tas nodrošinās darba tiesību un dabas aizsardzību. Ieguldījumu aizsardzības nolīgums aizstās pašreizējās valstu vienošanās ar Singapūru un atrisinās investoru - valsts strīdu jautājumu," sacīja Mārtins.

Pēc tam, kad ES Padome būs apstiprinājusi tirdzniecības nolīgumu, tas stāsies spēkā aiznākamā mēneša pirmajā dienā. Ieguldījumu aizsardzības, kā arī partnerības un sadarbības nolīgumi vēl jāratificē ES dalībvalstīm.

Singapūra ir lielākais ES tirdzniecības partneris Dienvidaustrumāzijā. Vairāk nekā 10 000 ES uzņēmumu reģionālās pārstāvniecības atrodas šajā valstī, skaidroja birojā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu