Darbinieki Zviedrijā var doties ilgstošā atvaļinājumā, lai nodarbotos ar uzņēmējdarbību (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Pixabay

Strādājošie Zviedrijā nereti var baudīt dažādus labumus, ko piedāvā valsts. Kā vēsta “Business Insider”, Zviedrija strādājošajiem piedāvā neparastu iespēju – tiesības aiziet sešus mēnešus ilgā atvaļinājumā, lai darbotos savā uzņēmumā. Tiesības pamest darbu, lai nodarbotos ar uzņēmējdarbību ir viena no vairākām iespējām, ko var izmantot, uz laiku atstājot savu pamata darba vietu.

Vēl zviedru darbiniekiem ir iespēja doties ilgstošā atvaļinājumā, lai iegūtu papildu izglītību, vai arī lai rūpētos par ģimenes locekli.

Tiesības atstāt pamatdarbu, lai atvērtu savu uzņēmumu, ir viens no iemesliem, kādēļ Stokholma ir kļuvusi par Eiropas “Start-up” jeb jaunuzņēmumu galvaspilsētu. Tieši šeit darbojas vairāki uzņēmumi, kuru vērtība pārsniedz miljardu dolāru.

Viens no Zviedrijas veiksmes stāstiem ir mūzikas straumēšanas serviss “Spotify”, kas dienas gaismu ieraudzīja 2006. gadā – tā vērtība pērn sasniegusi 24,5 miljardus dolāru. Tāpat šeit tika dibināta firma “Mojang”, kas radīja populāro datorspēli “Minecraft”. 2014. gadā šo uzņēmumu par 2,5 miljardiem iegādājās “Microsoft”.

Noteikumi paredz, ka ikvienam cilvēkam, kurš strādā pilna laika darbu, ir tiesības doties sešus mēnešus ilgā bezalgas atvaļinājumā. Darba devējam gan ir tiesības noraidīt darba ņēmēja pieprasījumu, ja darbinieka uzņēmums potenciāli var ietekmēt darba vietas biznesa operācijas. Tāpat darbinieka biznesa ideja nedrīkst būt līdzīga vai identiska darba devēja uzņēmuma darbības laukam.

Vairākās valstīs cilvēki attīsta savu biznesu papildus pamatdarbam, veltot tam faktiski visu savu brīvo laiku. Šāda iespēja – atstāt darba vietu, lai nodotos savam biznesam, radīta, lai jaunajam uzņēmējam būtu iespējams veltīt laiku arī savai ģimenei. 

Gadījumā, ja cilvēkam neizdodas gūt panākumus uzņēmējdarbībā, viņam ir iespēja atgriezties savā iepriekšējā darba vietā. Darba devējam ir pienākums nodrošināt iespēju jaunajam censonim atgriezties savā pamatdarbā.  

Jaunākais Pasaules Ekonomikas foruma Globālās konkurences apskats iezīmē to, ka inovācijas ir ļoti svarīgas ne tikai biznesam, bet arī pašu valstu izaugsmei. Tomēr lielākā daļa inovāciju netiek izmantotas, jo to ieviešanas kapacitāte ir ļoti ierobežota un ir piemērojama šauram darbības jomu kopumam.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu