Latvijā pērn veikti zibmaksājumi pusmiljarda eiro apmērā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Tiek veikts maksājums ar viedtālruni
Tiek veikts maksājums ar viedtālruni Foto: Reuters/ScanPix

Latvijā pagājušajā gadā veikti 2,4 miljoni zibmaksājumu 494 miljonu eiro apmērā, aģentūrai LETA pavēstīja Latvijas Bankā.

"Darbdienās visaugstākā zibmaksājumu veikšanas intensitāte ir dienas vidū, taču arī ārpus darba laika, tostarp brīvdienās, lai arī mazākā skaitā, zibmaksājumi tiek veikti un ar caurmērā vienmērīgu intensitāti visu dienu un arī naktī," norādīja Latvijas Bankas preses sekretārs Jānis Silakalns.

Viņš arī minēja, ka zibmaksājumu skaits strauji pieauga kopš 2018.gada oktobra, kad tos saviem klientiem sāka piedāvāt "Swedbank". Šobrīd zibmaksājumi ir pieejami vairāk nekā 90% Latvijas banku klientu. Latvijā zibmaksājumus veic Latvijas Banka, kā arī saviem klientiem piedāvā "Swedbank", banka "Citadele" un "SEB banka". Tāpat zibmaksājumus var izmantot pārskaitījumiem uz virkni eirozonas valstu banku.

"Baltijas valstis, īpaši Latvija, ir vadošās eiro zonā zibmaksājumu ieviešanā. Turpinoties zibmaksājumu attīstībai, gaidāms, ka bankas un finanšu nozares uzņēmumi jau tuvākajā laikā piedāvās saviem klientiem iespēju veikt šos maksājumus, izmantojot tikai mobilā tālruņa numuru, un nevajadzēs katram maksājumam ievadīt klienta konta IBAN numuru (International Bank Account Number)," piebilda Silakalns.

Pēc viņa minētā, zibmaksājumu attīstība patērētājiem nozīmēs būtisku laika ietaupījumu un dažādas iespējas labāk rīkoties ar naudu, tostarp nākotnē izmantot zibmaksājumus tirdzniecības vietās un interneta veikalos jeb e-komercijā. Inovatīvais finanšu pakalpojums arī veicinās finanšu sektora attīstību un šīs nozares uzņēmumu konkurētspēju.

Latvijas Banka uztur Zibsaišu reģistru, kas nodrošina klientu kontu IBAN numuru un mobilā tālruņa numuru saišu glabāšanu. Zibsaišu reģistrs ir izveidots kā Latvijas Bankas elektroniskās klīringa sistēmas sastāvdaļa un var tikt izmantots gan zibmaksājumu, gan arī citu, tostarp banku iekšējo maksājumu, ērtākai veikšanai.

Elektroniskajā klīringa sistēmā 2017.gada augusta beigās tika ieviests ātro maksājumu serviss.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu