Spānijas premjers gatavojas izsludināt ārkārtas vēlēšanas (2)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Spānijas premjerministrs Pedro Sančess
Spānijas premjerministrs Pedro Sančess Foto: EPA/AFI

Spānijas premjerministrs Pedro Sančess pēc valdības piedāvātā budžeta projekta noraidīšanas, kā sagaidāms, piektdien izsludinās pirmstermiņa parlamenta vēlēšanas, kas būs jau trešās mazāk nekā četru gadu laikā.

Budžeta ministre Marija Hesusa Montero Spānijas radio paziņoja, ka Sančess vēlēšanas izsludinās piektdien, tuvākas detaļas neatklājot.

Valdība vēlāk paziņoja, ka Sančess pēc valdības ārkārtas sēdes nāks klajā ar paziņojumu piektdien plkst.10 (plkst.11 pēc Latvijas laika).

Sančesa sociālisti jau ķērušies pie kampaņas stila retorikas, apsūdzot katalāņu separātistus un konservatīvos, ka viņi nobloķējuši budžetu, kurā bija iekļauti tēriņi sociālajām programmām.

"Šīs valsts labējais spārns mēģina nospiest bremzes šā budžeta un šīs valdības sociālajam progresam," pēc budžeta noraidīšanas sacīja Montero.

"Tas cenšas apstādināt šo valsti, lai nepieļautu tās virzību uz priekšu," viņa piebilda.

Valdība izplatījusi medijiem dokumentu, kurā cildināti tās līdzšinējie sasniegumi, sākot no minimālās algas līmeņa pacelšanas un vispārējās veselības aprūpes atjaunošanas līdz finansējumam pasākumiem pret vardarbību upuru dzimuma dēļ.

Kā liecina vairāku aptauju rezultāti, sociālisti vēlēšanās iegūs visvairāk balsu, tomēr parlamentā nespēs nodrošināt vairākumu, arī ne ar kreisās partijas "Podemos" ("Mēs varam") atbalstu.

Aptauju dati arī liecina, ka vairākumu varētu nodrošināt konservatīvā Tautas partija (PP), labēji liberālā partija "Ciudadanos" ("Pilsoņi") un galēji labējā partija "Vox" ("Balss"), kas nostiprinājušas pozīcijas, pateicoties stingrajam kursam pret katalāņu separātismu.

Tas varētu novest pie tā, ka tiek izveidota PP un "Ciudadanos" koalīcijas valdība ar "Vox" atbalstu, kā tas pēc decembra vēlēšanām ir noticis Andalūzijas reģionā.

Kā ziņots, Spānijas parlaments, pret balsojot opozīcijā esošajām labējām partijām un katalāņu separātistiem, trešdien noraidīja premjerministra Sančesa vadītās mazākuma valdības sagatavoto 2019.gada budžeta projektu.

Par budžeta bloķēšanu kopumā balsoja 191 no 350 parlamenta deputātiem.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu