Neticami: bieža alkohola lietošana var palielināt kāri pēc alkohola (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Alkohols
Alkohols Foto: Pixabay

Zinātnieki noskaidrojuši, ka pārmērīga dzeršana var izmainīt DNS un likt cilvēkam vēl vairāk alkt pēc spirtotajiem dzērieniem.

“Mēs atklājām, ka cilvēki, kuri pārmērīgi dzer, var piedzīvot izmaiņas viņu DNS, rezultātā kļūstot vēl atkarīgāki no alkohola,” pētījumu komentēja tā vecākais autors Dīpaks Sarkars.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Clinical & Experimental Research”, zinātnieku komanda īpaši izpētīja divus gēnus, kuri spēlē nozīmīgu lomu dzeršanas kontrolē: PER2, kas ietekmē organisma bioloģisko pulksteni, un POMC, kas regulē stresa atbildes reakciju sistēmu.

Pētnieki atklāja, ka biežajiem iedzērājiem un pārmērīgie dzērājiem šajos divos gēnos ir redzamas izmaiņas, kuras izraisījusi alkohola ietekmēts modifikācijas process jeb metilācija. Alkoholiķiem šajos gēnos bija arī novērots vājāks proteīnu ražošanas process.

Pētnieki ir pārliecināti, ka šīs izmaiņas ir radušās pārmērīgas alkohola lietošanas dēļ un liek cilvēkam izjust vēl lielāku kāri pēc tā.

“Šis atklājums varētu palīdzēt izskaidrot, kāpēc atkarība no alkohola ir tik spēcīga, kā arī kādreiz nonākt pie efektīvām alkoholisma ārstēšanas metodēm,” skaidroja Sarkars.

Jaunais atklājums arī var palīdzēt identificēt tos proteīnus vai gēnus, kas var būt vainīgi pie alkoholisma nākotnē.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu