Neonacisti gājienā piemin Drēzdenes bombardēšanu (12)

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Policija aiztur cilvēkus, kas, protestējot pret neonacistu demonstrāciju Drēzdenē, bloķē transporta satiksmi
Policija aiztur cilvēkus, kas, protestējot pret neonacistu demonstrāciju Drēzdenē, bloķē transporta satiksmi Foto: Reuters/ScanPix

Aptuveni 1000 cilvēku piektdienas vakarā Drēzdenē pulcējās neonacistu rīkotā demonstrācijā, pieminot 1945.gadā Sabiedroto veikto šīs Vācijas pilsētas bombardēšanu, un aptuveni tikpat daudz cilvēku Saksijas galvaspilsētas centrā pulcējās kontrdemonstrācijā.

Abas demonstrācijas pamatā noritēja mierīgi, tikai dažviet izraisījās pretējo pušu demonstrantu saķeršanās, un policija iejaucās, lai pretējās nometnes turētu šķirti.

Neonacisti kopš 90.gadiem ik gadu Drēzdenē rīko "bēru gājienu", skanot klasiskajai mūzikai, demonstrantiem klusējot ejot pa pilsētas centra nomali.

Piektdien viņus sagaidīja alianses "Dresden nazifrei" ("Drēzdene bez nacistiem") un sabiedrisko organizāciju apvienības rīkotās kontrdemonstrācijas dalībnieki, skanot popmūzikai, saukļiem un svilpieniem.

Sabiedroto kara aviācijas veiktajā bombardēšanā 1945.gadā no 13. līdz 15.februārim pilsēta tika izpostīta, un dzīvību zaudēja 25 000 mierīgo iedzīvotāju.

Neonacisti apgalvo, ka bojāgājušo skaits bija krietni lielāks, bet pašu bombardēšanu viņi dēvē par kara noziegumu. Viņi gadadienu izmanto, arī lai noliegtu Vācijas atbildību par kara gadu zvērībām.

Kaut arī šogad demonstrantu skaits bija ievērojami mazāks nekā pirms desmit gadiem, kad dalībnieku skaits sasniedza kulmināciju, šīs demonstrācijas Vācijas austrumdaļas pilsētā joprojām raisa bažas.

Drēzdene rīkoja oficiālu piemiņas pasākumu trešdienas vakarā, kad 11 500 cilvēku izveidoja ķēdi ap pilsētas centru.

Vairāki runātāji nosodīja neonacistu centienus izmantot bombardēšanas gadadienu saviem mērķiem un lai mazinātu nacistu kara noziegumu smagumu.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu