Jauni pavedieni visuma zudušās matērijas meklējumos (6)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP / Scanpix

Astrofiziķi uzskata, ka atklājuši jaunus pavedienus, lai atrisinātu vienu no kosmosa lielākajām mistērijām: kur slēpjas aptuveni trešā daļa visuma masas.

Zudusī masa nav tumšā matērija (vēl viena visuma mīkla), bet gan pilnīgi normāla, parasta matērija, ko zinātnieki vienkārši nevar atrast. Tieši tas tik ļoti kaitina astronomus. Tiesa, tagad zinātnieku komanda varētu būt pietuvojusies zudušās matērijas mīklas atrisinājumam.

“Ja mēs atradīsim šo pazudušo masu, mēs būsim atrisinājuši vienu no lielākajām astrofizikas mīklām. Bet kur tieši visums ir paslēpis tik daudz matērijas?” stāstīja pētnieki.

Pētījumā astronomi vēlējās izskatīt vienu no populārākajām teorijām, proti, zudusī masa slēpjas siltās gāzes šķiedrās, kas piepilda starpgalaktisko telpu. Šīs šķiedras ir ļoti grūti pētīt, jo teleskopi šīs struktūras nespēj reģistrēt.

Tāpēc astrofiziķi pievērsās kvazāra (zvaigžņveidīga aktīvā galaktika, kurai raksturīgs ļoti intensīvs starojums radioviļņu diapazonā) “H1821+643” pētniecībai, jo tas izstaro spēcīgu rentgenstaru signālu. Pieņemot, ka zudusī masa patiešām slēpjas gāzes šķiedrās, šim signālam būtu jāizliecas. Principā pētnieki secināja, ka šo signālu iespējams izmantot kā spēcīgu rīku zudušās masas atrašanā.

Izmantojot šo metodi, zinātnieki atrada 17 dažādas šķiedras, kurās slēpjas zināms daudzums zudušās matērijas. Pētījums publicēts zinātniskajā žurnālā “The Astrophysical Journal”.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu