"Start-up" uzņēmumi kopš 2012. gada piesaistījuši vairāk nekā 300 miljonus eiro vērtas investīcijas

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP / Scanpix

Jaunuzņēmumi ("start-up") Latvijā kopš 2012.gada tautsaimniecībā piesaistījuši investīcijas vairāk nekā 300 miljonu eiro apjomā, aģentūru LETA informēja Ekonomikas ministrija (EM).

Līdz 2019.gada janvārim Latvijā ir reģistrēti 418 jaunuzņēmumi, no kuriem 351 ir jaunāks par pieciem gadiem un 67 jaunuzņēmumi ir vecāki par septiņiem gadiem, tāpat vēl ap 100 jaunuzņēmumu idejas ir attīstības stadijās.

Pēdējos piecos gados pieaudzis jaunuzņēmumu skaits gadā - no vidēji 10-15 jaunuzņēmumiem gadā pirms 2010.gada līdz vidēji 50 jaunuzņēmumiem ik gadu laika posmā no 2014.gada līdz 2018.gadam.

Kopumā jaunuzņēmumi Latvijā nodarbina vairāk nekā 1600 darbiniekus (skaita pieaugums no 2012.gada ir vairāk nekā četras reizes) un budžetā nomaksājuši vairāk nekā 34 miljonus eiro laika posmā no 2012.gada līdz 2018.gadam. EM informēja, ka šiem skaitļiem ir tendence ik gadu strauji pieaugt.

EM sadarbībā ar Latvijas Jaunuzņēmumu asociāciju un "Gateway&Partners" trešdien, 20.februārī, plkst.9 Lielajā ģildē Kamīnzālē rīkos Latvijas jaunuzņēmumu ekosistēmas pētījuma rezultātu prezentāciju.

EM norādīja, ka pētījuma rezultāti apliecina - jaunuzņēmumu ekosistēma Latvijā attīstās un pieaug tās ekonomiskais ieguvums: gan jaunuzņēmumu skaits, radītās darbvietas, kā arī piesaistītais investīciju apjoms. Vienlaikus, pētījums identificē vairākus būtiskus šķēršļus un nepieciešamos uzlabojumus.

Jaunuzņēmumu politika ir būtiska inovāciju veicināšanai un Latvijas ekonomikas konkurētspējai, uzsvēra EM. Pētījuma ietvaros ne vien apkopota aktuālā nozares statistika un identificēti būtiskākie ekosistēmas dalībnieki, bet tika intervēti 100 jaunuzņēmumi, kā arī 80 industrijas pārstāvju, analizējot esošo politiku, un piedāvāti priekšlikumi tālākai attīstībai.

Prezentācijā piedalīsies EM valsts sekretāra vietnieks Raimonds Aleksejenko, "Gateway&Partners" tirgus izpētes projektu vadītāja Zanda Vipule, Latvijas Jaunuzņēmumu asociācijas valdes locekle Līva Pērkone un "Change Ventures partneris Andris K. Bērziņš.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu