Dzīvniekiem ar baltu kažoku ziema bez sniega ir nāvējoša (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Zaķis sniegā
Zaķis sniegā Foto: Pixabay

Par strauji kūstošo sniegu un siltuma rekordiem nebūt ne visi ir sajūsmā. Sniega trūkuma dēļ grūtas dienas pienākušas baltajam zaķim, zebiekstei un sermulim – faunas pārstāvjiem, kuru ziemas kažoks ir balts un līdz ar to uz pelēka fona viegli pamanāms. Ja nav sniega, nav kur patverties arī meža strupastei. Kā siltais laiks ietekmē dzīvniekus, stāsta Dabas aizsardzības pārvaldes vecākais eksperts Vilnis Skuja.

Ja Ziemeļkurzemē vispār nav sniega, tad Vidzemē vietām zemi klāj sniega kārta, kurā var brist līdz ceļiem. Siltais laiks patīk, piemēram, stirnai un staltbriedim – nav jāguļ sniegā, var atrast asnus un pumpurus, nav jātērē enerģija ķermeņa sasildīšanai un jāgrauž krūmi, stāsta Dabas aizsardzības pārvaldes vecākais eksperts Vilnis Skuja.

“Sniega neesamība nāk par labu visiem pārnadžiem, kuri sērsnā sagriež kājas. Dzīvnieki var staigāt lielus attālumus. Ja ir 30 cm bieza sniega kārta, pārvietošanās ir apgrūtināta.”

Turpretim “mūsu aborigēns” baltais zaķis tik komfortabli nejūtas, jo pelēkajā ainavā tas ir kā uz delnas.

Skuja stāsta, ka baltais zaķis Latvijas teritorijā dzīvo jau vismaz desmit tūkstošus gadu atšķirībā no pelēkā zaķa, kas pie mums no rietumiem atnāca pirms gadiem 300, kad apkārtējā ainava kļuva klajāka. Kad nav sniega, plēsējiem viegli pamanāma ir baltā zebiekste. Viegli notveramas ir arī meža strupastes, kas sniegā mēdz izveidot ejas vairākos stāvos, kas apledojot kļūst gludas un cietas.

Foto: Vilnis Skuja

Savās ledus pilīs peles nav pieejamas lapsām. Ja sniega kārta ir dziļa un kalpo kā izolācijas materiāls, strupaste ziemā laiž pasaulē mazuļus.

Vilnis Skuja saka, ka ziemā aiziet bojā 80% sīko grauzēju – noslīkst, nomirst, tiek apēsti.

Paradoksāli, bet pavasarī, kad upēs strauji ceļas ūdens līmenis, ne mazums bebru noslīkst. Ja pali dzīvnieku pārsteidz alā, bebrs vienkārši netiek ārā no savas zaru pils un iet bojā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu