"Rīgas satiksmei" nepieciešamā dotācija varētu pieaugt līdz 134 miljoniem (7)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
SIA "Rīgas satiksme" pagaidu valdes priekšsēdētājs Anrijs Matīss.
SIA "Rīgas satiksme" pagaidu valdes priekšsēdētājs Anrijs Matīss. Foto: Ieva Leiniša / LETA

​Neraugoties uz veiktajiem taupīšanas pasākumiem, nepieciešamā dotācija SIA "Rīgas satiksmei" šogad pieaugs vēl par 12 miljoniem eiro un varētu sasniegt 134 miljonus eiro, aģentūrai LETA atzina uzņēmuma pagaidu valdes priekšsēdētājs Anrijs Matīss.

Šādu secinājumu uzņēmuma vadība izdarījusi pēc auditorkompānijas "Ernst&Young" sagatavotā ziņojuma par situāciju galvaspilsētas uzņēmumā. Pēc Matīsa teiktā, ziņojums "ir ļoti kritisks" un tajā norādīta virkne pasākumu, kas jāveic, lai uzņēmums varētu turpināt funkcionēt.

Ieteikumi saistīti ar sadarbības partneru izvēli, pašizmaksu aprēķiniem un citiem procesiem. Vienlaikus auditori norādījuši, ka pēdējo piecu gadu periodā bijušās uzņēmuma valdes vadībā "Rīgas satiksmei" nodarīti desmitiem miljonu lieli zaudējumi.

"Zaudējumi nodarīti vairāku procesu rezultātā - izstrādājot budžetu, aprēķinot pašizmaksu, noslēdzot sadarbības līgumus, atgūstot parādus. Kaut vai līgums ar "Rīgas mikroautobusu satiksmi" - tas vien mums mēneša laikā rada 600 000 eiro zaudējumus. Tāpat arī kompensācija no domes 2018.gadā pieprasīta par 11,6 miljoniem eiro mazāka, nekā reāli nepieciešams, un tā rezultātā uzņēmums strādā ar zaudējumiem. Šogad tie varētu būt aptuveni trīs miljonu eiro zaudējumi," skaidroja Matīss.

Lai gan sākotnēji uzņēmuma jaunā vadība plānoja, ka šā gada dotācija nepārsniegs pērn piešķirtos 122 miljonus eiro, tagad secināts: lai nodrošinātu uzņēmuma darbu, šogad no domes būtu nepieciešami aptuveni 134 miljoni. Dotācijas pieaugums nepieciešams, neraugoties uz to, ka, veicot vairākus taupības pasākumus, uzņēmums atradis veidu, kā ietaupīt 9,5 miljonus eiro.

Komentējot to, ka atbildība par nesaimnieciskajiem lēmumiem būtu jāpieprasa no uzņēmuma iepriekšējās valdes, Matīss norādīja, ka šis lēmums ir uzņēmuma kapitāldaļu turētāja - Rīgas mēra Nila Ušakova (S) - pārziņā. "Skaidrs, ka par visiem lēmumiem uzņēmumā atbild tā valde, arī iepirkumu komisijas pārstāvji. Esam iesnieguši mēram auditoru ziņojumu, un viņa kompetencē ir lemt, vai no šīm personām kādā veidā tiks pieprasīta zaudējumu atlīdzināšana. Mēs esam izdarījuši visu iespējamo, lai valdes lomu un darbu uzlabotu," sacīja amatpersona.

Kā ziņots, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) sācis kriminālprocesu saistībā ar trim RS veiktajiem iepirkumiem. Tiek izmeklēta amatpersonu kukuļošana un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšana.

Reaģējot uz KNAB operatīvajām darbībām, visi pieci RS valdes locekļi iesniedza Rīgas mēram Nilam Ušakovam (S) atlūgumus. Tikmēr Ušakovs iecēlis pagaidu valdi četru cilvēku sastāvā. Pagaidu valdi vada Matīss, kā arī tajā iekļauti RS darbinieki Edmunds Zivtiņš, Jānis Geduševs un bijušais Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta direktora pienākumu izpildītājs Armands Krūze.

Janvārī uzņēmuma darbības tālākai izvērtēšanai "Rīgas satiksme" piesaistīja starptautisku auditorkompāniju "Ernst&Young Baltic".

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu