Diena vēsturē: tiek izdota Gūtenberga bībele (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Gūtenberga bībeles lapa
Gūtenberga bībeles lapa Foto: Public Domain

1455. gada 23. februāris ir ārkārtīgi nozīmīga diena pasaules vēsturē – tajā tiek izdota pirmā Gūtenberga Bībele, aizsākot jaunu ēru grāmatniecībā un informācijas apritē.

Bībele tika iespiesta ar pārvietojamiem metāla burtiem Maincā, Vācijā, un bija rakstīta latīņu valodā. Tas ir viens no nozīmīgākajiem notikumiem cilvēces vēsturē, jo līdz tam grāmatas savā īpašumā iegūt varēja atļauties tikai ļoti turīgi cilvēki.

Foto: Public Domain

Johans Gūtenbergs nebija bagāts cilvēks, tomēr vēlējās, lai grāmatas būtu viegli pieejamas visiem cilvēkiem. Altruistisku domu mudināts, viņš 1448. gadā aizņēmās naudu un izgudroja revolucionāru iespiedmašīnu, kurā tika izmantoti pārvietojami dzelzs burti.

Sākotnēji viņš neguva lielu peļņu ar savu iespiedmašīnu, tomēr viss mainījās 1455. gadā, kad viņš varēja demonstrēt tās patieso lietderību, katru iespiesto bībeli pārdodot par 300 florīniem.

Pirms tam bībeļu pārrakstīšana, ko darīja ar roku, bija smags un ļoti lēns process. Vienas bībeles pārrakstīšana vienam cilvēkam varēja prasīt pat 20 gadu ilgu darbu. Tomēr Gūtenberga izgudrojums šo procesu krietni vien atviegloja, popularizējot grāmatas un informāciju, ko tās saturēja.

Foto: AFP / Scanpix

Iespiedmašīna izraisīja revolūciju tajā, kā tiek izplatīta informācija, jo kļuva iespējams radīt daudzas vienas grāmatas kopijas un nogādāt tās pie cilvēkiem visā pasaulē.

Nav īsti zināms, cik liela bija Gūtenberga bībeles tirāža; pētnieki lēš, ka tā varēja būt no 150 līdz 180 eksemplāru liela. Mūsdienās saglabājušies tikai 48 grāmatas eksemplāri, tomēr ne visi no tiem ir saglabājušies pilnā apjomā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu