Siliņš: Pensiju indeksācijai jānotiek vienādā summā visiem pensionāriem (4)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Latvijas Pensionāru federācijas priekšsēdētājs Andris Siliņš
Latvijas Pensionāru federācijas priekšsēdētājs Andris Siliņš Foto: Edijs Pālens/LETA

Lai uzlabotu mazo pensiju saņēmēju stāvokli, jāpanāk, ka pensiju indeksācija notiek vienādā summā visiem pensionāriem, pirmdien pēc tikšanās ar labklājības ministri Ramonu Petraviču (KPV LV) aģentūrai LETA sacīja Latvijas Pensionāru federācijas priekšsēdētājs Andris Siliņš.

Viņš skaidroja, ka patlaban pensiju indeksācija tiek noteikta procentuāli, tāpēc - jo mazāka pensija, jo arī papildu summa ir mazāka.

Siliņš uzskata, ka ar politisko gribu šo jautājumu iespējams atrisināt, jo patlaban pārpalikums sociālajā budžetā pārsniedz pusmiljardu eiro.

Savukārt, lai pensionāriem svarīgi jautājumi Saeimā neapstātos, nepieciešams izveidot Sociālo un darba lietu Pensionāru lietu apakškomisiju, uzskata federācijas vadītājs. Tas, pēc Siliņa paustā, nodrošinās, ka vismaz divas reizes mēnesī tiek skatīti pensionāriem nozīmīgi jautājumi. Nepieciešamību pēc šādas apakškomisijas apliecina arī nesenā priekšlikuma par minimālās pensijas palielināšanu noraidīšana, viņš norādīja.

Siliņš arī sacīja, ka Pensionāru federācija no jaunās labklājības ministres gaida sadarbību un priekšlikumu uzklausīšanu. "Federācijas priekšlikumi ir pietiekami pārdomāti un saprotami, tāpēc ceram, ka ministre meklēs risinājumus, lai apturētu nabadzības riska pieaugumu pensionāru vidū," skaidroja organizācijas vadītājs.

Vienlaikus kā iepriekšējās Saeimas deputāts Siliņš prognozē, ka šogad būtiski uzlabojumi pensionārus negaida, iespējams, tiks pieņemtas kādas "sīkākas" izmaiņas. Siliņš uzskata, ka šogad valsts budžeta iespējas ir pietiekami izsmeltas, lai cerētu, ka 2019.gadā tiks atrisināti daudzi pensionāriem būtiski jautājumi.

Kā ziņots, seniori apsver iespēju organizēt protesta akciju budžeta pieņemšanas laikā. Federācijas vadītājs neizslēdz iespēju, ka šāda akcija varētu tikt rīkota, tomēr uzskata, ka tās organizēšanas gadījumā senioriem būtu jābūt plaši pārstāvētiem. Pretējā gadījumā akcijai varot būt pat pretējs efekts.

Petraviča senioriem sacīja, ka pensionāri un nabadzības riskam pakļautās grupas ir viņas prioritāte, tomēr, ministrei pametot sēdi, no senioriem izskanēja neticība tam, ka kaut kas viņu dzīvē uzlabosies.

Vairāki seniori pauda savu neapmierinātību ar dzirdēto, un kāds pensionārs norādīja, ka ministre nav pateikusi neko, ko nebūtu pateikuši iepriekšējie ministri, un aicināja Petraviču kaut ko izdarīt pirmajās 100 dienās, nevis atlikt uz vēlāku laiku. Seniors aicināja arī ministri cīnīties par atbilstoša iztikas minimuma groza ieviešanu.

Vēl kāds seniors aicināja Petraviču nekavējoties nolikt Saeimas mandātu un pilnībā nodoties labklājības ministra pienākumiem, tikmēr pati politiķe sacīja, ka mandātu vēl neilgi paturēs.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu