"Swedbank" loma Janukoviča netīrajos darījumos ir lielāka, nekā līdz šim uzskatīts

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP / Scanpix

Viņš izlaupīja valsts kasi un tika apsūdzēts nodevībā. Zviedrijas sabiedriskā televīzija SVT atklāj, ka bijušais Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs caur ofšoru pārskaitījis 3,7 miljonus eiro uz bankas kontu "Swedbank". Šī nauda tiek saistīta ar kukuļiem bijušajam prezidentam. Par to jau kopš 2017. gada zina arī "Swedbank" vadība. 

Tieši pirms nedēļas SVT atklāja, ka aizdomīgi bankas klienti caur "Swedbank" un "Danske Bank" filiālēm Baltijā apgrozījuši vismaz 5,8 miljardus eiro lielas naudas summas.

Tieši tādēļ zviedru banka ir iesaistīta skaļā naudas atmazgāšanas skandālā. Līdz šim vēl nebija zināms, kas veicis aizdomīgos darījumus, tomēr tagad kļuvis zināms, ka viena no prominentākajām personībām šajā skandālā ir Ukrainas bijušais prezidents Janukovičs. 

Tieši caur "Swedbank" kontiem viņam izdevās no Ukrainas izvest vairākus miljonus eiro. Janukovičs aizdomīgās operācijas veica 2011. gadā, kad caur kompāniju "Vega Holding Limited", kam "Swedbank" bija atvērts konts, tika pārskaitīti 3,7 miljoni eiro. 

Kā Ukrainas prokurors Andrijs Radionovs, nauda, iespējams, bija kukulis, ko bija saņēmis Janukovičs. Trīs gadus vēlāk pēc naudas pārveduma Janukovičs Eiropā kļuva par vienu no vislabāk zināmākajiem, bet Ukrainā, par visnīstāko politiķi. 2014. gada sākumā ar asiņainiem notikumiem Kijevas sirdī turpinājās protesti, kā rezultātā Janukovičs bija spiests bēgt. 

Tomēr protesta kustības sākums meklējams 2013. gada nogalē, kad Janukovičs atteicās parakstīt jaunu vienošanos ar Eiropas Savienību, tā vietā izvēloties stiprināt saites ar autokrāta Vladimira Putina Krieviju. 

"Janukoviča laiks bija ļoti tumšs. Nepameta sajūta, ka kuru katru brīdi var notikt kas slikts," sacīja protestu dalībniece Jūlija Maruševska. 

Laikā no 2010. līdz 2014. gadam, kad Janukovičs bija Ukrainas prezidents, viņa personīgā bagātība strauji pieauga. Ir aizdomas, ka kopumā no valsts kases viņš nozaga aptuveni 30 miljardus dolāru. 

"Prezidenta ģimene un viņa sabiedrotie katru gadu no valsts kases izzaga vairākus miljardus dolāru, tajā pat laikā mēģinot nodibināt autoritāru režīmu," SVT sacīja nacionālās ekonomikas un bijušais Krievijas un Ukrainas valdību padomnieks Anders Oslunds. 

Protestu kulminācija notika 2014. gada 20. februārī, kad specvienība "Berkut" mēģināja attīrīt Kijevas neatkarības laukumu, atklājot uguni pret protestētājiem. Notikušajā gāja bojā 48 protestētāji. Šajā laikā Janukovičs ar helikopteru aizbēga uz Krieviju, tikmēr Vladimirs Putins deva rīkojumu okupēt Krimu. Vēlāk sākās arī karš Austrumukrainā. 

Pēc Janukoviča aizbēgšanas žurnālistiem izdevās iekļūt Janukoviča prezidenta pilī. Tur bija redzams, ka Janukovičs un viņa sabiedrotie steigā mēģināja iznīcināt dokumentus, taču visu noslēpt neizdevās. Tika atklāts, ka Janukovičs naudu pārskaitījis uz vairākām Eiropas bankām. 

Viens no uzņēmumiem, caur kuriem viņš pārskaitījis līdzekļus, bija "Vega Holding Limited", kam bija vairāki konti Lietuvas "Swedbank" filiālē. Arī augstu stāvošas personas Ukrainas valdībā apstiprina, ka šī kompānija bija ofšors, caur kuru Janukovičs pārskaitīja kukuļos saņemtos līdzekļus. 

"Zviedrija līdz šim nebija mūsu sarakstos kā korupciju atbalstoša valsts. Šādi atklājumi būtiski iedragā Zviedrijas starptautisko imidžu," saka Ukrainas pretkorupcijas centra direktore Darla Kaleņuka. 

"Tas nav stāsts par naudu. Tas ir stāsts par cilvēku dzīvībām, par iznīcinātiem ceļiem, par nepietiekamu medicīnisko aprūpi, zemas kvalitātes izglītību. Tā visa ir nozagtā nauda, kas nodarījusi lielu kaitējumu iedzīvotājiem. Es uzskatu, ka cilvēkiem, kas šajā zādzībā bija iesaistīti, diez vai ir gandarījums par paveikto," saka Maruševska. 

Tomēr "Swedbank" pārstāvis Daniels Franks Rodo atteicās komentēt informāciju, ka Janukovičs būtu izmantojis "Swedbank" kontus kukuļu līdzekļu izvešanai no Ukrainas. SVT dokumenti liecina, ka bankas vadība par Janukoviča biznesu uzzinājusi 2017. gadā, kad banka pieprasījusi informāciju par kādu aizdomīgu kontu. 

Tad "Swedbank" vadītāja Birgita Bonesena paziņoja, ka "Swedbank" nav iesaistīta aizdomīgās naudas atmazgāšanas operācijās Baltijas valstīs. 

Dokumenti liecina, ka "Vega Holding Limited" caur "Swedbank" veikusi divus citus lielus naudas pārvedumus - 12,6 miljonu eiro un 5,6 miljonu dolāru apmērā. 

Iepriekš vēstīts, ka šī gada 25. janvārī Janukovičam Ukrainā tika piespriesti 13 gadi cietumsoda par valsts nodevību. Viņš jau kopš 2014. gada dzīvo Vladimira Putina aizsardzībā Krievijā, un nekas neliecina, ka varētu notikt viņa izdošana Ukrainai. 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu