ASV un Ķīna ļoti tuvu tam, lai izvairītos no tirdzniecības kara (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters / Scanpix

ASV un Ķīna ir ļoti tuvu tam, lai panāktu nozīmīgu vienošanos tirdzniecības jomā, tādējādi izvairoties no tirdzniecības kara. Kā vēsta "Wall Street Journal", ASV un Ķīnas amatpersonām savstarpējās sarunās izdevies panākt būtisku progresu. 

Tiek norādīts, ka finanšu tirgos jaunā tirdzniecības vienošanās mazinās neziņu, ko radīja potenciālais konflikts starp abām pasaules lielvarām. Oficiālu vienošanos ASV prezidents Donalds Tramps un Ķīnas prezidents Sji Dziņpins varētu parakstīt marta beigās. 

Tomēr pastāv arī dažādi riska faktori - abas puses varētu paust neapmierinātību, ka vienošanās dēļ ir izrādīta pārāk liela piekāpšanās atsevišķos jautājumos. 

"Wall Street Journal" vēsta, ka Ķīna piekritusi samazināt muitas tarifus un atvieglot importa noteikumus ASV lauksaimniecības, ķīmiskās rūpniecības, kā arī autoindustrijas produkcijai. Ķīnai izdevies panākt arī citas būtiskas vienošanās, kā, piemēram, dažādus limitus transportlīdzekļu izplatīšanā. 

Ņemot vērā Ķīnas piekāpšanos dažādās jomās, Vašingtona ir gatava atcelt pagājušajā gadā noteiktās sankcijas pret Ķīnu. Analītiķi norāda, ka tirdzniecības vienošanās galarezultātu varētu būt ietekmējusi pagājušajā nedēļā notikusī neveiksmīgā tikšanās ar Ziemeļkorejas līderi Kimu Čenunu. Tas varētu sūtīt signālu, ka Tramps jebkurā gadījumā ir gatavs no neērtās situācijas iziet kā uzvarētājs, tas ir, izvairoties no tirdzniecības kara. 

Potenciālais tirdzniecības karš gan ir nesis miljardiem dolāru zaudējumus abām pusēm - darbību izbeiguši vairāki uzņēmumi abās valstīs, bet ekonomikām ierobežojumu un sankciju dēļ garām gājušas lielas naudas summas.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu