"Vagner" izvēršas Āfrikā: Lībijā darbojas jau 300 Krievijas algotņu (15)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Karadarbība Lībijā. Ilustratīvs attēls
Karadarbība Lībijā. Ilustratīvs attēls Foto: AFP / Scanpix

Atbalstu ģenerāļa Halīfas Haftaras komandētajai Lībijas Nacionālajai armijai sniedz vairāki simti algotņu no Krievijas privātās militārās kompānijas “Vagner”, vēsta Lielbritānijas laikraksts “The Telegraph”, atsaucoties uz vairākiem informācijas avotiem.

Medija rīcībā esošā informācija liecina, ka Lībijā šobrīd atrodas jau aptuveni 300 algotņu no Krievijas. 

Visi Krievijas algotņi atrodas Lībijas otrā lielākajā pilsētā Bengāzī. 

To, ka uz Lībiju lielā skaitā devušies Krievijas algotņi, izdevumam apstiprina arī informācijas avots, kas saistīts ar Lībijas-Krievijas naftas kopuzņēmumu. 

Informācijas avots Lielbritānija valdībā izteicies, ka privātās militārās kompānijas algotņi esot gandrīz pilnībā savstarpēji aizstājami ar Krievijas militārā izlūkdienesta GRU aģentiem. 

Lībijā Krievijas algotņu uzdevums esot censties uzturēt drošību Tubrukas un Dernas ostā Krievijas flotes vajadzībām, kā arī gadījumā, ja Lībijas enerģētikas nozare pilnībā nonāks Lībijas Nacionālās armijas kontrolē, Krievijas algotņu pienākums būs uzraudzīt naftas plūsmu uz Dienvideiropu, sarunā ar “The Telegraph” norāda informācijas avots. 

Lībijas Nacionālā armija Haftara vadībā Lībijas naftas laukus sagrābj kampaņā, kas tiek īstenota jau kopš janvāra, vēsta izdevums. 

Februārī grupējums paziņoja, ka tā kontrolē nonācis Šarāras naftas lauks, kas ir lielākais Lībijā. 

Saskaņā ar ASV finanšu ziņu un datu aģentūras “Bloomberg” aplēsēm, naftas ieguve šajā naftas laukā veido aptuveni 300 000 barelu dienā. 

“The Telegraph” atgādina, ka Krievijas privātā militārā kompānija “Vagner” ir saistīta ar pazīstamo Krievijas uzņēmēju Jevgeņiju Prigožinu, kas visplašāk pazīstams kā Krievijas prezidenta Vladimira Putina pavārs. 

Pagājušā gada novembrī Lībijas Aizsardzības ministrija publiskoja fotogrāfijas, kurās redzama Lībijas amatpersonu delegācijas vizīte Krievijas Aizsardzības ministrijā. 

Šajos attēlos bija redzams gan Prigožins, gan Haftars, gan Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu. 

Lielbritānijas medijs vērsās Krievijas Aizsardzības ministrijā, lūdzot komentēt Krievijas algotņu aktivitātes Lībijā. Ministrija nekādus komentārus šajā jautājumā nesniedza. 

Tikmēr Prigožina holdingkompānija “The Telegraph” sniegusi visai absurdu atbildi, norādot, ka “Vagner” kaujinieki Haftaru atbalstot nevis Lībijā, bet gan Antarktīdā. 

Par Krievijas militārās klātbūtnes nostiprināšanos Lībijā  vairāku valstu, tostarp Lielbritānijas, mediji ziņoja jau pagājušā gada oktobrī. 

Krievija arī piegādā ieročus Haftara vadītajai Lībijas Nacionālajai armijai. Maskava  uzskata, ka Haftars ir reāls pretendents uz gāztā Lībijas diktatora Muammara Kadafi vietu.

Britu izlūkdienesti jau rudenī brīdināja, ka Lībijā vairojusies Krievijas ietekme un tur aktīvi darbojas GRU aģenti. 

Kopš 2011.gada, kad NATO atbalstītas sacelšanās gaitā tika gāzts un nogalināts ilggadējais diktators Muammars Kadafi, Lībijā valda haoss, iepriekš ziņoja LETA.  

Uz kontroli pār šo valsti pretendē konkurējošas valdības un daudzi kaujinieku grupējumi. 

Komentāri (15)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu