ES sper soli pretim sezonālās laika maiņas izbeigšanai (6)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Alexander Ryumin/TASS/Scanpix

Eiropas Savienība gatavojas izbeigt sezonālo laika pāreju 2021. gadā. Eiropas Parlaments spēris soli uz priekšu, lai valstīm pašām ļautu izlemt par laika maiņas politiku. Vācu medijs "Deutsche Welle" vēsta, ka izšķirīgais balsojums Eiropas Parlamentā par šo jautājumu gaidāms jau šā mēneša beigās.

Ņemot vērā pagājušajā vasarā notikušo iedzīvotāju aptauju, gan Eiropas Komisija, gan Eiropas Parlaments ir piekrituši, ka dalībvalstīm pašām jāļauj lemt par sezonālās laika pārejas komiteju. Arī Eiropas Parlamenta Transporta un tūrisma komisija devusi zaļo gaismu balsojumam par izmaiņām kārtībā, kādā tiek noteikta pāreja no vasaras uz ziemas laiku un otrādi. 

Eiropas Komisijas prezidents Žans Klods Junkers septembrī sacīja, ka šis jautājums jārisina ātri, tomēr realitātē jautājuma izskatīšana ir ievilkusies. Junkers pauda, ka politiķiem jāņem vērā Eiropas iedzīvotāju griba - vairāk nekā 80% iedzīvotāju atbalsta atteikšanos no pulksteņu grozīšanas martā un oktobrī. 

Tomēr pagājušajā vasarā veiktā aptauja kļuvusi par strīdus objektu - tajā piedalījās 4,6 miljoni iedzīvotāji, no kuriem trīs miljoni ir Vācijas iedzīvotāji. Atsevišķu Eiropas valstu diplomāti pārmet, ka šādi Eiropas Komisija vēlas uzspiest citām valstīm Vācijas piekopto populismu. 

Lai veiktu plašākas diskusijas par šo jautājumu, Junkers atteicās no ieceres pārtraukt laika maiņas jau šogad. Tomēr daudzas Eiropas Savienības dalībvalstis atbalsta atteikšanos no sezonālās laika maiņas, sākot ar 2021. gadu. 

Līdz jūnijam Eiropas Savienības dalībvalstīm būs jāizlemj, kurā laika zonā un kurā laikā (ziemas vai vasaras) tās paliks pastāvīgi. Atsevišķas valstis, kā Grieķija un Portugāle, nevēlas mainīt pastāvošo sistēmu un atbalsta laika maiņas saglabāšanu. 

Kipra, Nīderlande, Dānija, Francija un Īrija pagaidām nav paudušas savu nostāju, bet pārējās Eiropas valstis, tostarp arī Latvija, atbalsta atteikšanos no laika maiņas. 

"Ir jādod laiks visām dalībvalstīm koordinēt savu rīcību šajā jautājumā. Ir svarīgi, lai neveidotos situācija, ka katrā Eiropas valstī ir "sava laika zona". Nebūtu loģiski, ja, braucot no Hamburgas uz Franciju cauri Nīderlandei un Beļģijai, pulkstenis būtu jāgriež vairāk nekā trīs reizes. Jaunajai sistēmai būs jāpielāgojas arī aviosabiedrībām un citām transporta kompānijām," sacīja Vācijas eiroparlamentārietis Pīters Līse. 

Lai nerastos haoss, Eiropas Savienība 2002. gadā noteica visām dalībvalstīm obligātu sezonālo laika pāreju. 

Atgādināsim, ka šogad pāreja uz vasaras laiku notiks naktī uz 31. martu, bet atgriešanās ziemas laikā - naktī uz 27. oktobri. 

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu