Vai baseinā sievietes var saķert ginekoloģisku kaiti? (4)

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: depositphotos.com

Sievietes maksts mikroflora ir ļoti mainīga. To ietekmē dažādi faktori: hormonālās svārstības, menstruālā cikla fāze, dzimumdzīves un higiēnas paradumi, kā arī stress. Šo faktoru ietekmē maksts mikroflora var zaudēt savu dabisko līdzsvaru, rezultātā ir lielāks risks iegūt kādu maksts infekciju. Infekcijas makstī var iekļūt no ārpuses, proti, seksuāli transmisīvā ceļā, un tās var rasties paša organisma izmaiņu ietekmē. Pazīstamākās seksuāli transmisīvās slimības ir trihomonoze, hlamidioze, sifiliss un gonoreja. Biežākās infekcijas, kas attīstās maksts mikrofloras izmaiņu rezultātā, ir bakteriālā vaginoze, aerobais vaginīts un vaginālā kandidoze jeb piena sēne.

Parasti sievietes uzreiz sajūt, ka kaut kas nav kārtībā, – ir diskomforts un pastiprināti izdalījumi. Ja ir parādījušies pastiprināti izdalījumi no maksts, nevajadzētu nodarboties ar pašārstēšanos, jo pie vainas var būt ne tikai piena sēne, bet arī cita infekcija, kurai nepieciešami recepšu medikamenti un atšķirīga ārstēšana. Ginekologa uzdevums ir saprast, vai izdalījumi ir normāli, un, ja ne, tad kas tos ir izraisījis un kā tos ārstēt.

Tomēr visbiežāk pirms vēršanās pie ārsta paiet kāds brīdis, kura laikā tiek meklētas atbildes gan sarunās ar draudzenēm, gan internetā.

Lai sievietēm sniegtu droši ticamu informāciju, medicīnas zinātņu doktore, ginekoloģe Jana Žodžika atbild uz portālam tikaisievietem.lv iesūtītajiem jautājumiem par maksts infekcijām.

Labdien! Man ir 25 gadi. Es regulāri eju peldēt un pēc baseina apmeklēju arī pirti. Biju internetā lasījusi, ka sievietēm, kuras apmeklē baseinu, ir lielāks risks saslimt ar dažādām ginekoloģiskām saslimšanām. Vai tā ir taisnība? Vai var inficēties caur ūdeni vai pirtī?

Atbilde: Hlorētajā baseina ūdenī baktērijas iet bojā, tāpēc mums nevar „pielipt” svešas infekcijas, taču hlors izmaina maksts dabīgo pH līdzsvaru, kā rezultātā var mazināties pienskābo baktēriju skaits un savairoties “sliktās” baktērijas. Ja maksts vide vairs nav skāba, var vieglāk rasties dažādi iekaisumi.

Vai ir kāds pārbauda pakešu un tamponu sastāvu un to, cik tas ir nekaitīgs?

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu