"Olainfarm" noliedz informāciju par negodīgiem darījumiem (8)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
"Olainfarm" bijušā īpašnieka Valērija Maligina meitas Annas Emīlijas Maliginas aizbildne Signe Baldere-Sildedze
"Olainfarm" bijušā īpašnieka Valērija Maligina meitas Annas Emīlijas Maliginas aizbildne Signe Baldere-Sildedze Foto: Ieva Leiniša/LETA

AS "Olainfarm" aicina bijušā īpašnieka Valērija Maligina mantinieces Annas Emīlijas māti Signi Balderi-Sildedzi iesniegt viņas rīcībā esošās ziņas par negodīgiem darījumiem uzņēmumā, liecina paziņojums biržai "Nasdaq".

Kā pausts paziņojumā, "Olainfarm" norobežojas no medijos izskanējušajiem bijušās padomes locekles Balderes-Sildedzes apgalvojumiem par fiktīvajiem darījumiem uzņēmumā.

"Olainfarm" informēja, ka nekādu bijušās padomes locekles Balderes-Sildedzes norādīto fiktīvo darījumu nav bijis un uzaicina viņu iesniegt viņas rīcībā esošās ziņas "Olainfarm", lai veiktu to pārbaudi.

Uzņēmumā uzsver, ka tā rīcībā patlaban ir tikai medijos publiski izskanējusī informācija par negodīgiem darījumiem, un, ja bijusī padomes locekle Baldere-Sildedze nesniegs uzņēmumam pierādījumus, tas tiks uzskatīts par reputācijas graušanu un apzinātu kaitējumu akciju sabiedrībai "Olainfarm" un tās akcionāriem.

Vienlaikus uzņēmums informē, ka viens no "Olainfarm" padomes locekļiem februāra beigās ir vērsies tiesību sargājošas un drošības iestādēs ar lūgumu izvērtēt un sākt pārbaudi par iespējamu valsts amatpersonu veiktiem noziedzīgiem nodarījumiem, dienesta pilnvaru pārsniegšanu un iespējamu korupciju. "Olainfarm" vadība izsaka cerību, ka iesniegumā minētie fakti tiek pārbaudīti un izvērtēti, teikts paziņojumā.

Tāpat "Olainfarm" uzsver, ka ir viens no lielākiem nodokļu maksātājiem Latvijā un ir iekļauts Valsts ieņēmumu dienesta (VID) sudraba līmeņa nodokļu maksātāju sarakstā, kas nozīmē, ka uzņēmumam nav ar nodokļu normatīvo aktu izpildi saistītu pārkāpumu.

Kā ziņots, VID Nodokļu un muitas policija sākusi kriminālprocesu par farmācijas uzņēmuma "Olainfarm" darījumiem, vēsta TV3 raidījums "Nekā personīga".

Pērn rudenī viena no trim Valērija Maligina mantiniecēm pārņēma kontroli pār farmācijas rūpnīcas "Olainfarm" kontrolpaketi un nomainīja uzņēmuma vadību. Viņa no lemšanas izslēdza pārējās akcionāres, kuras tagad jauno vadību vaino aizdomīgos darījumos, par ko Finanšu policija sākusi kriminālprocesu.

Uzņēmējam Maliginam piederēja gandrīz 70% "Olainfarm" akciju. Testamentā viņš savus īpašumus novēlēja trīs meitām. Līdz pagājušā gada rudenim mantojumu pārvaldīja viņa vecākā meita Irina Maligina. Kad pienāca laiks akcijas sadalīt, Irina Maligina izmantoja iespēju nomainīt "Olainfarm" vadību, lai nodrošinātu kontroli bez pārējām mantiniecēm. Par padomes vadītāju viņa iecēla advokātu Pāvelu Rebenoku, bet par padomes locekli - juristu Mārtiņu Krieķi.

Kopš tā laika pārējās mantinieces - Maligina meita Nika Saveļjeva un nepilngadīgās meitas Annas Emīlijas māte Signe Baldere-Sildedze - cīnās par savu akciju daļu. Viņām bija aizdomas, ka no uzņēmuma aizplūst nauda. Februāra beigās Baldere-Sildedze vērsās VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldē, lūdzot izmeklēt iespējamus fiktīvus darījumus, kas varētu būt notikuši, kopš "Olainfarm" kontrolē Irinas Maliginas uzticības personas.

VID sāka kriminālprocesu par iespējamu naudas atmazgāšanu, pētot veiktos pārskaitījumus uz ārvalstīm par mārketinga un konsultāciju pakalpojumiem. Ar aizdomām par minētajiem pārskaitījumiem Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas kontroles dienestā vērsās arī banka.

Arī bankai šie pārskaitījumi likās aizdomīgi, un tā nosūtīja ziņojumus Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas kontroles dienestam. Dažas dienas pēc VID izmeklēšanas sākšanas Irinas Maliginas ieceltais "Olainfarm" padomes loceklis Mārtiņš Krieķis vērsās dienestā un citās iestādēs, norādot, ka VID amatpersonas esot saņēmušas 100 000 eiro kukuli par kriminālprocesa sākšanu un tas darīts valstij bīstamu personu interesēs. Šī ziņa nosūtīta arī Valsts drošības dienestam.

Pēc Krieķa iesnieguma saņemšanas no VID sāktā kriminālprocesa atcelta izmeklētāja, un izmeklēšanas materiālus tagad pārbauda prokuratūra. Pierādījumu par kukuļa piedāvāšanu vai pieņemšanu Krieķim nav, taču tas ļāvis apstādināt "Olainfarm" darījumu pārbaudi.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu