Daļa no Latvijas aizbraukušo vēlas atgriezties un sākt savu biznesu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

No aizbraukušajiem iedzīvotājiem Latvijā galvenokārt vēlas atgriezties jauni un izglītoti cilvēki ar interesi sākt šeit biznesu, liecina "Attīstības finanšu institūcijas "Altum"" veiktā aizbraucēju aptauja.

Tāpat aptaujā noskaidrots, ka no Latvijas aizbraukušie atgriešanos apsver lielākoties tieši tuvāko gadu laikā, turklāt daļa pēc atgriešanās Latvijā gribētu sākt savu uzņēmējdarbību. Vienlaikus vēlmi atgriezties bremzē arī maldīgi priekšstati par situāciju Latvijā.

Aptaujā noskaidroti no Latvijas aizbraukušo iedzīvotāju atgriešanās plāni tuvākā un tālākā nākotnē, iezīmējot atšķirības dažādās vecuma, tautības, izglītības un arī ienākumu līmeņa grupās. Aptaujātie atbildējuši arī uz jautājumu, kādi faktori veicinātu vēlmi atgriezties Latvijā. Tāpat aizbraukušie snieguši vērtējumu Latvijai un tās attīstībai, nosaucot Latvijas priekšrocības un trūkumus, salīdzinot ar pašreizējo mītnes zemi, tādās kategorijās kā, piemēram, darbs, nodokļi, veselības aprūpe, pabalsti, izglītība, izmaksas.

"Mūs pārsteidza, cik liela daļa aizbraukušo apsver atgriešanos tuvākajos gados. Šis potenciāls ir jāizmanto. Pētot uzņēmējdarbības attīstības iespējas, redzam, ka atgriezties lielākoties vēlas jauni, izglītoti cilvēki, ar interesi Latvijā veidot arī savu biznesu. Tomēr, kā rāda aptauja, aizbraukušajiem par situāciju šeit ir arī daudz maldīgu priekšstatu - gan par bezdarbu un atalgojumu, gan par uzņēmējdarbības atbalsta iespējām. Tas, protams, ietekmē aizbraucēju ne pārāk augsto vērtējumu Latvijas šā brīža apstākļiem, tomēr ir pozitīva tendence – lielākā daļa aizbraucēju arī atzīst, ka ekonomiskā situācija uzlabojas," norādīja "Altum" valdes priekšsēdētājs Reinis Bērziņš.

Aptaujas rezultātu prezentācija un diskusija par reemigrantu atgriešanos Latvijā notiks 19.martā plkst.11 "Birojnīcā", Berga Bazārā, Dzirnavu ielā 84k-2, Rīga.

Diskusijā piedalīsies Bērziņš, biedrības "Ar pasaules pieredzi Latvijā" līdzdibinātājs Jānis Kreilis, ar darba pieredzi ārvalstīs Latvijā atgriezies galdniecības uzņēmuma "WoodHeart" īpašnieks Tālis Grīnbergs.

Diskusijā tiks runāts par to, kādi ir aizbraukušo atgriešanās Latvijā plāni tuvākā un tālākā nākotnē, ar ko atšķiras potenciālie atbraucēji no tiem, kas atgriezties neplāno nekad, kāds priekšstats par Latviju ir aizbraukušajiem, un kādi ir izplatītākie mīti par situāciju šeit, kādas priekšrocības un trūkumus aizbraucēji saredz Latvijā, salīdzinot ar pašreizējo mītnes zemi, kas palīdzētu atgriezties un kādu atbalstu aizbraucēji sagaida.

Aptauja veikta 2018.gada nogalē "Altum" sadarbībā ar biedrību "Ar pasaules pieredzi Latvijā" un "YourMove", aptaujājot vairāk nekā 300 no Latvijas aizbraukušos iedzīvotājus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu