"Aktīvs patriots": ASV apsūdzētais Krievijas datorspeciālists par savu lomu "troļļu fermā" (14)

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: kadrs no video

Pagājušā gada februārī ASV īpašais prokurors Roberts Millers apsūdzēja 13 Krievijas pilsoņus un vairākus uzņēmumus par iejaukšanos ASV vēlēšanās. Pirmais apsūdzētais bija par "Putina pavāru" devētais Jevgeņijs Prigožins. Pārējie - viņa vadītās "troļļu fermas" programmētāji, tulkotāji un vadītāji. Viens no tiem bija IT speciālists Sergejs Polzovs, kuru intervējis BBC Krievijas ziņu dienests.

Millera apsūdzības bija vērstas pret "Interneta pētījumu aģentūru" (IPA) - bēdīgi slaveno Sanktpēterburgas "troļļu fermu".

Polzovs intervijā žurnālistiem atzina, ka esot strādājis IPA adresē Savuškina ielā 55, kur atrodas biznesa centrs, taču nekādas "troļļu fermas" pastāvēšanai neticot, lai arī pierādījumi liecina par pretējo, norāda BBC.

ASV varasiestādes apsūdz Polzovu amerikāņu serveru īrēšanā, lai slēptu "troļļu" patieso atrašanās vietu. Tas esot noticis laikā no 2014. līdz 2016. gadam. Tomēr maskēšanās bija tikai daļēji veiksmīga, jo pēc vēlēšanām "Facebook" un "Twitter" atklāja daudzus ar IPA saistītus kontus, kuri par reklāmām norēķinājās ar rubļiem un norādīja ar "troļļu fermu" saistītas adreses.

Krievu "troļļi" izlikās par amerikāņiem un izplatīja dažādas baumas, piemēram, par sprādzienu ķīmiskajā rūpnīcā Luiziānā. Tuvojoties vēlēšanām, viņi sāka sociālajos tīklos izsludināt protestus, nereti pat divām pretējām politiskajām nometnēm vienlaicīgi. Piemēram, 2016.gadā uz vienas un tās pašas ielas Hjūstonā troļļi centās sarīkot gan protestu par musulmaņu tiesībām ASV, gan arī pret "Teksasas islamizāciju". ASV varasiestādes uzskata, ka šo darbību mērķis bija konfliktu izraisīšana. 

Polzovs to noliedz tāpat kā pārējais "trīspadsmitnieks". Polzovs arī noliedz, ka būtu pildījis Mihaila Burčika, faktiskā IPA vadītāja, pavēles. Viņš pats neesot strādājis aģentūrā, bet viņa IT firma sniegusi tai pakalpojumus - izveidojusi mājaslapas un "dažādas procesu automatizācijas sistēmas", piemēram, "Telegram" botus, norāda Polzovs.

Viņš nedomā, ka Sanktpēterburgas uzņēmums esot "troļļu fabrika". Vārds vārdā atkārtojot Krievijas autokrāta Vladimira Putina savulaik sacīto, Polzovs norāda - ja arī kaut kas tāds pastāvēja, tad tie bija "patrioti, kuri kaut ko darīja savas valsts labā".

"Es esmu diezgan aktīvs patriots. Es mīlu Krieviju, un man patīk tas virziens, kurā dodamies," intervijā sacīja Polzovs. "Lai arī es neticu, man tomēr gribētos ticēt, ka tas ir iespējams - ka ir cilvēki, kuri tulko nevis negatīvo, bet gan pozitīvo. Tas ir forši."

Viņš norāda, ka neizbraukšot no valsts, jo nevēlas tikt arestēts.

Kā norāda BBC, 2014.gadā anonīma hakeru grupa "Anonīmā internacionāle" nopludināja IPA iekšējo saraksti, kurā piedalījās arī Polzovs. IT speciālists žurnālistiem apstiprināja tās autentiskumu. E-pastos bija apspriesti Polzova mēģinājumi izveidot automātiskās komentēšanas rīku emuāru vietnei "LiveJournal", kā arī līdzīga shēma "Twitter" videi - desmitiem tūkstošu botu tīkls, kas pastiprina "dzīvo" troļļu sacerētos ziņojumus.

Polzovs arī piedalījās IPA korporatīvās mājaslapas izveidē.

Datubāzēs pieejamā informācija liecina, ka Polzova uzņēmums strādā ar nelielu oficiālo peļņu.

Komentāri (14)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu