Par urinēšanu uz Brīvības pieminekļa soda divus ASV karavīrus (27)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Rīgas Pašvaldības policijas (RPP) pagājušajā nedēļā piespriedusi 400 eiro naudas sodu diviem ASV karavīriem par dabisko vajadzību nokārtošanu uz Brīvības pieminekļa.

RPP pārstāvis Toms Sadovskis aģentūrai LETA apstiprināja, ka 8.martā, neilgi pirms plkst.21, RPP videonovērošanas centra darbinieki pamanīja, ka Brīvības pieminekļa skatu laukumā divas personas nokārto dabiskās vajadzības, proti, urinē. Pie abām personām uzreiz devās apkārtnē patrulējošie RPP darbinieki, bet, kad noskaidrojās, ka abi vīrieši ir ASV pilsoņi, tika piesaistīti arī RPP Tūrisma policijas nodaļas darbinieki. Katram pārkāpējam piespriests 400 eiro sods par klajas necieņas izrādīšanu Brīvības piemineklim.

Sadovskis piebilda, ka nekas neliecināja, ka vīrieši atrastos alkohola reibumā.

Latvijas Aizsardzības ministrijas (AM) Militāri publisko attiecību departamenta vadītājs Kaspars Galkins aģentūrai LETA apliecināja, ka divi ASV karavīri sodīti par pašvaldības policijas konstatēto pārkāpumu. ASV karavīri Latvijā bija ieradušies uz īslaicīgām mācībām.

Lai arī karavīriem RPP piesprieda naudas sodus, Galkins skaidroja, ka karavīrus gaida arī sankcijas ASV armijā, un tās, visticamāk, būs daudz bargākas nekā pašvaldības policijas piespriestais naudas sods.

Latvijas AM par notikušo izsaka nožēlu, jo tas met ēnu un grauj reputāciju tiem vairākiem tūkstošiem ASV un citu sabiedroto karavīru, kas iepriekš dienējuši vai nākotnē pildīs dienesta pienākumus Latvijā.

Notikušā skaidrošanā Latvijas Nacionālo bruņoto spēku (NBS) pārstāvji turpinās sadarboties ar ASV vēstniecību un ASV armijas pārstāvjiem.

"ASV vēstniecība Rīgā nosoda necienīgo un nepiedienīgo rīcību notikušajā incidentā pie Brīvības pieminekļa. Diemžēl šo divu cilvēku rīcība aptraipa to tūkstošu amerikāņu karavīru reputāciju, kuri Latvijā dzīvojuši un piedalījušies mācībās, godprātīgi pildot savus pienākumus. Vēstniecība un ASV militārie kolēģi turpina cieši sadarboties ar Latvijas amatpersonām, lai izmeklētu šo gadījumu. ASV armija mums ir apliecinājusi, ka pēc izmeklēšanas pabeigšanas tā veiks atbilstošus soļus attiecībā uz konkrēto situāciju," aģentūru LETA informēja ASV vēstniecībā Latvijā.

Lai arī iepriekšējos gados dažādos incidentos iekļuvuši Latvijas sabiedroto karavīri, Galkins skaidroja, ka vienmēr Latvijā iebraukušiem ārvalstu karavīriem no NBS puses tiek dotas instrukcijas par uzvedības normu ievērošanu, Latvijas likumdošanu un tamlīdzīgiem jautājumiem.

Šis nav pirmais incidents Latvijā, kurā ir iesaistīti ārvalstu karavīri. Piemēram, Lielbritānijas Militārā tiesa pērn britu karavīram par 2016.gadā notikušu uzbrukumu Vecrīgas ēstuvē piesprieda vairāk nekā 1000 eiro lielu naudas sodu, aģentūrai LETA norādīja Lielbritānijas vēstniecībā Latvijā.

2016.gada novembra sākuma VP saņēma izsaukumu uz Rīgas centru par konfliktu starp diviem vīriešiem. Notikuma vietā policija konstatēja, ka 1987.gadā dzimis Lielbritānijas pilsonis nodarījis miesas bojājumus citam vīrietim.

Raidījumam "TV3 ziņas" cietušais vīrietis iepriekš skaidroja, ka, gaidot rindā ēstuvē "McDonald`s", viens no klātesošajiem britiem sagrābis viņu aiz kaklasaites un sācis runāt. Neapmierināts ar cietušā aicinājumu likt mierā, brits viņam iesitis pa seju un salauzis degunu, kā arī vēlāk konstatēts smadzeņu satricinājums. Salauztais deguns operēts.

2016.gada vasarā VP izbeidza kriminālprocesu pret diviem citiem Lielbritānijas karavīriem, kuri 2016.gada jūnija sākumā dzērumā tika aizturēti par taksometra bojāšanu. Kriminālprocess ir izbeigts uz izlīguma pamata un materiālais zaudējums ir atlīdzināts.

2014.gada maijā vairāki Latvijas iedzīvotāji Ventspilī smagi piekāva jūrnieku no Nīderlandes, kurš bija ieradies uz starptautisko mīnu meklēšanas operāciju. 2015.gadā pirmās instances tiesa diviem vīriešiem par šo noziegumu piesprieda reālu brīvības atņemšanu, bet trešajam apsūdzētajam nosacītu brīvības atņemšanu.

2015.gadā 11.jūlijā Priekuļu novadā, Veselavas pagastā, uz autoceļa Rīga-Veclaicene, automašīna "Toyota Yaris", kuru vadīja 1989.gadā dzimis ASV karavīrs, pārkāpjot satiksmes noteikumus, iebrauca pretējā braukšanas joslā un sadūrās ar automašīnu "Mitsubishi Lancer". Negadījumā nopietnas traumas guva abi autovadītāji, kuri tika nogādāti reanimācijā. Policija par šo negadījumu joprojām turpina izmeklēšanu.

Komentāri (27)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu