Noskaties: Mercedes-Benz velta mīlīgu īsfilmu pasaulē pirmajam ceļojumam ar auto (1)

TVNET Auto
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Berta Benca un kadrs no filmas
Berta Benca un kadrs no filmas Foto: Daimler AG, TVNET kolāža

1886.gadā Karls Bencs patentēja savu Motorwagen. Jau divus gadus vēlāk viņa sieva Berta devās pasaulē pirmajā ceļojumā ar auto. Šim vērienīgajam un tolaik neapšaubāmi drosmīgajam notikumam vācu uzņēmums tagad veltījis četras minūtes garu īsfilmu. Filmiņā atainots, ka ļaudis sākotnēji bija skeptiski pret tarkšķošo pašgājēju, taču Bertai ar braucienu izdevās daudziem pierādīt tā lietderību. 

Oriģinālais Benz Patent Motorwagen bija braucamrīks ar trim riteņiem, ko drīz vien papildināja ceturtais. Arī 1 litra četrtaktu iekšdedzes motors nepārtraukti tika pilnveidots: pirmajā versijā tā maksimālā izmērītā jauda bija nepilns zirgspēks, pēc uzlabojumiem jau 1,5 ZS, bet trešajā versijā - jau 2 zirgspēki.

Tieši ar trešo Benz Patent Motorwagen versiju Berta Benca savu dēlu pavadībā kādā jaukā dienā veica 106 kilometrus no Manheimas uz Pforcheimu pie vecākiem. Pēc dažām dienām pa citu maršrutu viņa atgriezās Manheimā. Interesanti, ka to, ko mēs pazīstam kā benzīnu, tolaik dabūt nevarēja, tādēļ kā degviela tika izmantots ligroīns. Tas ir no naftas iegūstams šķīdinātājs, ko varēja iegādāties aptiekās.

Ceļojumā Bertai nācās demonstrēt arī tehniskās zināšanas, piemēram, ar adatu iztīrīt degvielas padeves cauruli un ar lenti veikt svečvada izolāciju. Bija gan arī problēmas, ar kurām viņa pati netika galā - pievada ķēdi viņai palīdzēja salabot kāds kalējs, bet pašās brauciena beigās vēl nācās veikt arī bremžu remontu, raksta motor.ru.

Gotlībs Daimlers un Karls Bencs
Gotlībs Daimlers un Karls Bencs Foto: Daimler AG
Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu