Vācijā bijušos "Stasi" darbiniekus pratina par Lokerbijas spridzināšanu (2)

TVNET/LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Berlīnes un kaimiņos esošās Brandenburgas zemes prokuratūras pratina kādreizējās komunistiskās Austrumvācijas slepenpolicijas "Stasi" bijušos darbiniekus saistībā ar Lokerbijas lidmašīnas spridzināšanu, ziņo vācu mediji.

1988.gada 21.decembrī virs Lokerbijas Skotijā tika uzspridzināta lidsabiedrības "Pan Am" lidmašīna, kas pēc pacelšanās no Hītrovas Londonā atradās ceļā uz Ņujorku un Detroitu. Teroraktā gāja bojā visi 259 lidmašīnā esošie pasažieri un apkalpes locekļi, kā arī 11 pilsētas iedzīvotāji uz zemes.

Berlīnes prokuratūra ceturtdien tviterī pavēstīja, ka saņēmusi Skotijas varasiestāžu tiesiskās palīdzības lūgumu un, pamatojoties uz to, nopratināti vairāki bijušie "Stasi" darbinieki.

Savukārt Vācijas aģentūra DPA ziņo, ka līdzīgu tiesiskās palīdzības lūgumu saņēmusi arī prokuratūra Frankfurtē pie Oderas, kas atrodas 80 kilometrus uz Austrumiem no Berlīnes.

Bijušie "Stasi" darbinieki tiek pratināti kā liecinieki, nevis kā aizdomās turamie.

Laikraksts "Bild", kas pirmais ziņoja par šo lietu, vēsta, ka saistībā ar Lokerbijas spridzināšanu nopratināšanai tiek meklēti gandrīz 20 bijušie "Stasi" darbinieki.

2001.gadā par šo teroraktu tika notiesāts Lībijas pilsonis Abdelbasets al Megrahi, taču līdz pa savai nāvei 2012.gadā viņš turpināja apgalvot, ka esot nevainīgs.

Megrahi tuvinieki joprojām cenšas panākt sprieduma atcelšanu.

Tomēr Lībija, cenšoties uzlabot attiecības ar Rietumiem, 2003.gadā uzņēmās atbildību par šo noziegumu un izmaksāja upuru tuviniekiem kompensācijas 2,7 miljardu dolāru apmērā.

"Bild" raksta, ka Skotijas prokuratūra cenšas noskaidrot, vai ar spridzināšanu, kas tika sarīkota pēc toreizējā Lībijas diktatora Muamara Kadafi pavēles, nav bijuši saistīti arī "Stasi" aģenti.

Vairums nopratināto ir bijušie "Stasi" 22.nodaļas darbinieki, kuriem bijuši kontakti ar teroristiskajiem grupējumiem Rietumeiropā, norāda laikraksts.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu