"Brexit" pretinieku petīcija savākusi jau trīs miljonus parakstu (6)

Papildināts
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

"Brexit" pretinieku petīcija britu parlamenta mājaslapā jau savākusi vairāk nekā trīs miljonus parakstu. Tomēr britu premjerministre Terēza Meja uzskata, ka "Brexit" izgāšanas "potenciāli nelabojami iedragātu sabiedrības uzticēšanos", vēsta "The Guardian".

Ceturtdienas rītā Lielbritānijas parlamenta mājaslapa uz laiku nedarbojās, jo simtiem tūkstoši cilvēku steidza parakstīt petīciju par Lisabonas līguma 50. panta atcelšanu un palikšanu Eiropas Savienībā (ES). 

"Premjerministre skaidri norādījusi, ka referenduma rezultāta neizpildīšana būtu mūsu demokrātijas neveiksme un lieta, ko viņa nevarētu atbalstīt," teica Mejas pārstāve.

Petīcija vēlu ceturtdienas vakarā pārsniedza divu miljonu parakstu atzīmi.

Britu parlamentam jāvirza uz debatēm petīcijas, ko parakstījuši vairāk nekā 100 000 cilvēku. 

Parlamenta mājaslapā ievietotā informācija liecina, ka divu dienu laikā tiks noteikts debašu datums, ja petīciju uzskatīs par atbilstošu. Visas petīcijas, ko paraksta 10 000 vai vairāk cilvēku, saņem oficiālu atbildi no valdības. Tā tiks sniegta četru dienu laikā.

Atbalstu petīcijai pauda tādas slavenības kā dziedātāja Enija Lenoksa un aktieris Hjū Grānts.

Tomēr datu analītiķi norāda, ka petīcijas parakstītāji koncentrējušies atsevišķās Apvienotās Karalistes vietās, lielākoties tādās, kurās vairākums 2016.gada referendumā balsoja par palikšanu ES.

Dauningstrīta ļāva noprast, ka premjerministre Terēza Meja, visticamāk, petīciju ignorēs, norādot, ka viņa "neatbalstīs 50.panta atsaukšanu".

Pārstāvju palātas līdere Andrea Ledsoma ceturtdien sacīja likumdevējiem: "Ja petīcija savāks vairāk nekā 17,4 miljonus parakstu, tas būs ļoti skaidrs pamatojums tālāku soļu speršanai".

Ledsoma atsaucās uz 17,4 miljoniem balsu, kas 2016.gada referendumā tika nodotas par valsts izstāšanos no ES.

Lielais atbalsts petīcijai, ko lielā mērā izraisīja aktivitātes tviterī, ir kas "samērā neparasts", norādīja Mančestras universitātes valsts pārvaldes profesors Kolins Talbots.

"Tas skaidri demonstrē sociālo mediju pieaugošo ietekmi, un, protams, tas būs spēcīgs morāls atbalsts palikšanas visu nokrāsu piekritējiem," blogā norādīja profesors.

"Analoģiskas mobilizācijas izstāšanās piekritēju pusē nav," viņš piebilda.

"Parlamenta locekļi pamanīs," norādīja Talbots. "Pateicoties petīcijai, viņi varēs redzēt, kāda ir reakcija viņu apvidos. Viņi zina, ka šāds aktivitātes līmenis par kādu jautājumu ir nozīmīgs."

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu