Dārzkopības amatieriem – 10 ieteikumi, kā radīt pasakainu dārzu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Tuvojoties aprīlim, rūdītākie dārznieki jau ir sākuši savas gaitas un jau sagatavo augsni, sēj agros kultūraugus un iekārto siltumnīcas. Taču, ja dārzkopība ir teju vai svešs termins, bet šogad ir pienācis laiks un izdevība nodoties dārza darbiem, vienmēr var sākt ar mazumiņu. Lūk, desmit ieteikumi, kas palīdzēs atmodināt savu iekšējo dārznieku un uzsākt pavasara dārza iekārtošanas darbus.

Iepazīsti savu “darba vietu”

Pirms ķeries pie lielajiem dārza darbiem, centies izprast savu īpašumu un dārzu. Apstaigā dārzu un aplūko esošās dobes, kā arī vietas, kur būtu vērts radīt jaunas dobes. Lai dārza izkārtojums šovasar izskatītos nevainojami, ņem talkā pierakstu kladi un uzzīmē nelielu dārza plānu, kā arī apzini ēnainākās un saulainākās vietas.

Ņem vērā, ka liela nozīme ir dārza augsnes sastāvam un pH līmenim, tāpēc, ja plāni ir lieli un grandiozi, ņem talkā augsnes pH mērītāju. Ņem vērā, ka vairumam augu patiks vāji skābas vai neitrālas augsnes, kuras var neitralizēt ar krītu, kaļķi vai pelniem. Pārāk skāba augsne augiem ir kaitīga (pH līmenis svārstās no 1 līdz 3) – tas liecina, ka augsnē ir par maz kalcija.

Tāpat sastādi sarastu ar augiem, kas jau ir dārzā un kurus augus vajadzētu likvidēt.

Nosaki savu stilu un mērķus

Atlasi savas iecienītākās dārzu bildes, meklē iedvesmu sociālajos tīklos vai žurnālos. Mēģini izprast savu gaumi un saprast, kāda ir tava sapņu dārza vīzija. Piemēram, varbūt vēlies modernu dārzu vai plānā ir bohēmisks dārzs ar austrumniecisku pieskaņu. Nofotografē savu māju un dārzu un izplāno, vai sapņotais dārzs saderēs ar ēkas arhitektūras stilu. Līdzko izplāno dārzu, padomā arī par dārza funkcionalitāti. Varbūt vēlies dārzā audzēt kultūraugus vai arī ģimenē aug mazi bērni, kam ziedu krūmi būs šķērslis skraidelēšanai, un šeit ir jāieplāno lielāks mauriņa laukums.

Ej maziem soļiem

Sapņot ir veselīgi, tomēr neaizraujies ar pārāk grandiozu plānu kalšanu, it īpaši, ja zināšanas par dārzkopību ir iesācēja līmenī un pats dārzs ir kā tukšs audekls. Jo lielāks un daudzveidīgāks būs dārzs, jo vairāk laika un enerģijas tas prasīs. Izproti, ko vēlies, piemēram, dārzeņu dobi un ziedus, un iesākumam izveido vienu dobi – nākamajā gadā dobju skaitu palielināsi.

Izstrādā plānu

Pat ja šogad ierīkosi tikai vienu dārzeņu dobi vai izkārtosi puķupodus uz terases, izcila dārza veiksmes atslēga ir plānošana. Ja nav pārliecības, kādus augus ir vērts šogad iesēt, veic nelielu izpēti – rūpīgi izpēti sēklu paciņu aprakstus vai pat konsultējies ar zinātājiem. Savāc informāciju un to “izliec” uz papīra jeb plānā izkārto, kur kādi augi atradīsies. Lai dārzs priecētu ilgāk, piemeklē augus, kas ziedēs un ražos augļus pavasara beigās, vasaras vidū un noziedēs līdz ar pirmo salnu.

 
Piemeklē pareizos darbarīkus

Ja esi ticis pie dārza, atbilstošu darbarīku iegāde pagalma iekārtošanu padarīs tikai patīkamāku un vienkāršāku. Pietiks vien ar iztikas minimumu, lai dārza darbi ietu no rokas. Dārza darbu pamata komplekts sastāvēs no dārznieka cimdiem, lāpstas, kapļa, šļūtenes un izsmidzinātāja uzgaļa, šķērēm, rokas un lapu grābekļa.

Kombinē daudzgadīgos augus ar viengadīgajiem

Diezgan izplatīta amatieru kļūda dārzu izkārtojumā ir pārāk liels viengadīgo augu īpatsvars. Tas nozīmē, ka nākamajā gadā dārza iekārtošana un plānošana būs jāveic no jauna. Tā vietā izvēlies augus pusi uz pusi jeb pusi no augu īpatsvara veido no daudzgadīgiem augiem, bet pusi – no viengadīgajiem.

Atkārto!

Veids, kā likt dārzam izskatīties profesionāli iekārtotam, ir atkārtot vienus un to pašus augus pa visu dārzu. Jāteic gan, ka vienu un to pašu augu sugu variācijas padarīs dārzu garlaicīgu, taču, ja starp ziediem sastādīsi vienādus dekoratīvos kāpostus vai vienādas krāsas pelargonijas, dārzs iegūs gan šarmu, gan profesionāļa radītu izskatu. Tas pats attiecas uz dārza iekārtošanas principiem – izvēlies vienas krāsas materiālus celiņiem, puķupodiem, dārza mēbelēm un citām dekorācijām.

Sēj un stādi

Sākt dārza iekārtošanu no sēklas paciņas var būt ievērojami lētāk nekā iegādāties jau izaudzētus stādus, tomēr tas var būt nogurdinoši un pat kaitinoši. Savukārt stādi ir samērā dārgi un to izvēle tirdziņos ierobežo jaunā dārznieka vīziju. Kombinē paša sēto ar tirdziņos iegādāto – lielveikalos vai dārza preču veikalos iegādājies sēklas saviem sapņu augiem, bet zemnieku tirgū nopērc jau izaudzētus stādus.

Izaudzē to, kas garšo

Tas šķiet ārkārtīgi vienkārši un loģiski, tomēr pat rūdītākie dārznieki aizmirst šo likumu. Kādēļ gan audzēt ķirbjus vai cūkpupas, ja tās nemaz pašam dārzniekam negaršo? Iegādājoties kultūraugus, ņem vērā savu un mājinieku vēlmes un iecienītākos dārzeņus, un dārzā iesēj tikai to, kas pašiem garšo.

Attīsti savas dārznieka prasmes

Dārznieka prasmes var vairot visdažādākajos veidos – konsultējoties ar profesionāliem dārzniekiem, lasot dārzkopības žurnālus vai ņemot padomu no vecākiem vai vecvecākiem. Tiklīdz pirmās iemaņas ir rokā, neapstājies pie iesāktā un turpini paplašināt zināšanu spektru. Sāc kompostēšanu, mēslošanu un apgūsti citus dārzkopības noslēpumus.

CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu