Iepazīsties ar Skotiju – lielāko jebkad atklāto tiranozauru

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Tiranozaurs Skotijs
Tiranozaurs Skotijs Foto: AFP / Scanpix

Paleontologi atklājuši visu laiku lielākā un vecākā tiranozaura (Tyrannosaurus rex) fosiliju, rakstīts jaunā pētījumā.

Pirms aptuveni 66 miljoniem gadu fosilija, kas nodēvēta par Skotiju, bija 12,8 metrus garš tiranozaurs, kurš bradāja mūsdienu Saskačevanas zemi Kanādā. Kad zinātnieki izpētīja tiranozaura kāju kaulus, noskaidrojās, ka tas bijis 9,7 tonnas smags, kļūstot par vēsturē lielāko atrasto gaļēdāju dinozauru, vēstīts izdevumā "CNN".

Pētījums publicēts zinātniskajā žurnālā “The Anatomical Record”.

“Šis ir tiranozauru tiranozaurs,” paziņojumā teica pētījuma vadītājs Skots Pīrsons. “Tiranozauri mēdza būt ļoti dažādos izmēros. Daži no tiem bija kārnāki par citiem, bet daži robustāki. Skotijs pārstāv robusto tiranozauru daļu, un, izmērot tā kājas, gurnus un plecus, viņš pārspēj līdz šim lielāko atrasto tiranozauru sugas pārstāvi.”

Skotijam ir pamatīga vēsture, jo tā fosilija tika atrasta jau 1991. gadā. Tiesa, tā bija ieslēgta cietā smilšakmens gabalā, un zinātniekiem vajadzēja vairāk nekā desmit gadu, lai fosiliju atbrīvotu no akmens un saliktu kopā. Tāpēc tikai tagad zinātnieki atklāja, ka šis tiranozaurs atšķiras no citiem sugasbrāļiem.

“Skotijs ir vecākā tiranozaura fosilija, kas zināma, proti, savas nāves brīdī dinozaurs bija jau cienījamos gados,” teica Pīrsons.

Zināms, ka tiranozauri nemēdza dzīvot ilgu mūžu. Tie ātri auga un bieži mira vēl jauni. Skotijs savas nāves brīdī bija aptuveni 30 gadu vecs un varēja lepoties ar daudzām rētām, kas iegūtas cīniņos.

“Pēc tiranozauru standartiem Skotijs nodzīvoja neparasti ilgu mūžu, kas turklāt nebija viegls,” piebilda Pīrsons.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu