Elektronisko sakaru nozares uzņēmumi pērn nopelnījuši gandrīz 532 miljonus eiro

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP / Scanpix

Aizvadītajā gadā elektronisko sakaru komersantu ieņēmumi par elektronisko sakaru pakalpojumu sniegšanu kopumā veidoja 531,973 miljonus eiro bez pievienotā vērtību nodokļa (PVN), liecina Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) elektronisko sakaru nozares rādītāji 2018.gadā.

Pērn komersantu ieņēmumi par balss telefonijas pakalpojumiem sasniedza 171,962 miljonus eiro, interneta piekļuves pakalpojumiem - 162,695 miljonus eiro un radio vai televīzijas programmu izplatīšanas pakalpojumiem - 78,875 miljonus eiro.

Tāpat par starpsavienojuma pakalpojumiem komersanti ieņēmumos guva 61,346 miljonus eiro, datu un elektronisko ziņojumu pārraides pakalpojumiem - 41,56 miljonus eiro, piekļuves pakalpojumiem - 19,677 miljonus eiro, bet par nomāto līniju pakalpojumiem ieņēmumos saņēma 4,857 miljonus eiro.

Kā liecina SPRK apkopotā informācija, pērn vislielākos ieņēmumus par elektronisko sakaru pakalpojumiem saņēma mobilo sakaru operators "Latvijas mobilais telefons", telekomunikācijas uzņēmums "Lattelecom", mobilo sakaru operatori "Tele2" un "Bite Latvija". Tam sekoja telekomunikācijas uzņēmumi "Baltcom", "TV Play Baltics", "Balticom" un "ZetCom", kā arī Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs.

Pēc SPRK apkopotās informācijas, salīdzinot 2018.gada sākumā reģistrēto komersantu skaitu, kas bija 315 komersanti, ar gada beigās aktīvo komersantu skaitu - 278 komersanti, gada laikā reģistrēto komersantu skaits ir sarucis par 12%. SPRK skaidroja, ka komersantu skaita samazinājums galvenokārt bija saistīts ar izmaiņu ieviešanu valsts nodevu maksāšanas kartībā, nosakot valsts nodevas minimālo apmēru - 200 eiro gadā. Vairāki komersanti, kuri nesniedza elektronisko sakaru pakalpojumus, izlēma reģistrāciju neuzturēt, kā arī atsevišķi komersanti savstarpēji apvienojās.

SPRK gada rādītāji liecina, ka pērn interneta pakalpojumus nodrošināja 182 komersanti, balss telefonijas - 66, starpsavienojumus - 46, datu pārraidi - 40, televīziju - 35, datu piekļuvi - 28, bet nomāto līniju pakalpojumus sniedza 23 elektronisko sakaru nozares komersanti.

SPRK ik gadu sagatavo informāciju par regulēto elektronisko sakaru pakalpojumu rādītājiem aizvadītajā gadā. Dati iegūti apkopojot regulatorā reģistrēto elektronisko sakaru komersantu iesniegto informāciju par elektronisko sakaru pakalpojumu rādītājiem. Informācija sagatavota, izmantojot komersantu sniegtos neauditētus datus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu