Tikšana vaļā no parādiem var uzlabot cilvēka smadzeņu darbību (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Jānis Škapars/TVNET

Jaunā pētījumā atklāts, ka tikšana galā ar parādiem var uzlabot ne tikai situāciju tavā makā, bet arī prātā.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America”, zinātnieki aptaujāja 200 indivīdus - kuriem ir zemi ienākumi – par viņu prasmēm pieņemt lēmumus un stresa līmeni un noskaņojumu pirms un pēc tam, kad parāds bija atmaksāts. Visi dalībnieki bija Singapūras iedzīvotāji.

Atklājās, ka atbrīvošanās no parāda atvieglo nabadzīgo cilvēku mentālo nastu, kas iepriekš likusi viņiem pieņemt sliktus lēmumus dzīvē.

Visiem pētījuma dalībniekiem tika izsniegti 5000 Singapūras dolāru (aptuveni trīs vidējās mēnešalgas) savu parādu segšanai.

Lai arī visi dalībnieki saņēma vienādas naudas summas, ne visiem bija vienāds parādu līmenis, kas nozīmē to, ka ne visi savus parādus varēja segt pilnībā.

Trīs mēnešus pēc attiecīgo parādu segšanas visiem dalībniekiem bija jāatbild uz virkni jautājumu, kas palīdzēja zinātniekiem atkal izmērīt viņu stresa līmeni, kognitīvo funkciju kvalitāti un lēmumu pieņemšanas spējas.

Pētnieki atklāja, ka dalībnieku vidējais kļūdu līmenis kognitīvo funkciju pārbaudes testos pēc parādu atmaksas vai to samazināšanās samazinājās par 13 procentiem.

Turklāt visiem dalībniekiem, kuri pētījuma sākumā ziņoja par nomāktību un depresiju, pētījuma beigās tā samazinājās par 25 procentiem.

Līdzīgs pētījums, kas tika veikts ASV, parādīja ļoti līdzīgus rezultātus, proti, tajā tika noliegts populārais viedoklis, ka nabadzīgiem cilvēkiem ir parādi viņu personīgo kļūdu dēļ.

“Mūsu pētījums parāda to, ka parādi ļoti negatīvi ietekmē cilvēka psiholoģiskās funkcijas un lēmumu pieņemšanu, tāpēc pat motivētākajam un talantīgākajam cilvēkam var būt ļoti grūti izbēgt no nabadzības. Tāpēc nabadzīgajiem cilvēkiem ir jābūt ar ļoti īpašām rakstura īpašībām vai ļoti veiksmīgiem, lai tiktu vaļā no parādu un nabadzības jūga. Būt nabadzīgam ir daudz grūtāk, nekā mēs domājam,” teica jaunajā pētījumā iesaistītie zinātnieki.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu