Garantēto ienākumu eksperiments Somijā: Pētnieki nākuši klajā ar jauniem secinājumiem (18)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Somijā cilvēki, kuri saņēma garantētos ienākumus, varēja atteikties no iespējas strādāt, taču viņi tā nav darījuši un ir atraduši sev jaunu darbu. Kā vēsta Somijas medijs "Yle", garantētā ienākuma eksperimentā secināts, ka arī garantētu ienākumu saņemšanas gadījumā cilvēki nav kļuvuši pasīvāki. 

"Ņemot vērā rezultātus, jāsecina, ka darba devēju piedāvātās programmas garantētā ienākuma saņēmējiem bija labvēlīgas. Cilvēki arī ar garantētajiem ienākumiem meklēja iespējas, kā atsākt darba gaitas," sacīja pētnieks Kari Hamelainens. 

Eksperimenta analīzē secināts, ka uz kopējo nodarbinātības līmeni eksperiments neatstās nozīmīgu iespaidu. 

Tāpat cilvēki norādījuši, ka viņu finansiālā situācija ir uzlabojusies, jo ar garantētajiem ienākumiem vairs nav izteiktas stresa sajūtas par savu finansiālo stāvokli. Tāpat pieaugusi cilvēku uzticība sociālajām institūcijām, kā arī spēja ietekmēt savu dzīvi un finanses, piemēram, bez uztraukumiem atrast jaunu darbu. 

Iepriekš vēstīts, ka Somijā 2017. un 2018. gadā divi tūkstoši cilvēku piedalījās eksperimentā, kura laikā ik mēnesi saņēma garantētos ienākumus - 560 eiro, no kuriem nebija jāmaksā nodokļi. 

"Eksperiments veiksmīgi noslēdzās. Jācer, ka jaunā valdība turpinās pētīt iespēju ieviest valstī garantēto ienākumu, kas savukārt ļautu veiksmīgi attīstīt sociālo labumu sistēmu," norādīja pētnieks Juko Verho. 

Komentāri (18)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu