Meja pieprasa "Brexit" pagarinājumu līdz 30.jūnijam (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja.
Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja. Foto: AFP/SCANPIX

Britu premjerministre Terēza Meja oficiāli lūgusi Eiropas Savienību (ES) atlikt "Brexit" līdz 30.jūnijam, ziņo raidorganizācija BBC.

Sākotnēji Apvienotās Karalistes izstāšanās no ES tika plānota 2019.gada 29.martā, bet ES piekrita termiņu pagarināt līdz 12.aprīlim.

Britu parlaments trīs reizes noraidījis izstāšanās vienošanos, ko Meja panāca sarunās ar Briseli. Tā kā visas puses grib izvairīties no bezvienošanās "Brexit", Meja sola, ka mēģinās līdz maijā gaidāmajām Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām panākt, ka parlamenta deputāti apstiprina vienošanos.

Tomēr gatavojoties scenārijam, ka tas varētu arī neizdoties, Apvienotā Karaliste gatavosies virzīt savus kandidātus EP vēlēšanām, sacīja Meja.

"Apvienotā karaliste uzskata, ka ["Brexit"] pagarinājumam jābeidzas 2019.gada 30.jūnijā. Ja puses spēj [vienošanos] ratificēt pirms šā datuma, valdība uzskata, ka šis periods jāizbeidz agrāk," teikts Eiropadomes prezidentam Donaldam Tuskam adresētajā Mejas vēstulē.

Tikmēr Tusks, kā pavēstījis kāds augsta ranga ES avots, piedāvājis Lielbritānijai "elastīgu" 12 mēnešu ilgu "Brexit" procesa pagarinājumu.

Tuska plāns paredz, ka Lielbritānija varēs ES pamest arī agrāk, ja parlaments apstiprinās "Brexit" vienošanos, taču tam vēl nepieciešama pārējo dalībvalstu līderu piekrišana nākamnedēļ paredzētajā ārkārtas samitā.

Ja sarunās ar leiboristiem netiks panākta "vienota nostāja" britu parlamenta viedoklī par "Brexit" vienošanos, deputātiem būs jābalso par vienošanās alternatīvām. Pagājušoreiz parlaments nobalsoja pret visām piedāvātajām alternatīvām. 

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu