Mūžīgais jautājums - vai puķupodiem ir vajadzīgi drenāžas caurumi?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Klāt ir sēšanas un stādīšanas laiks, tāpēc šobrīd aktualizējas jautājumi par augsni, mēslošanu un arī par puķupodiem. Veikalu plauktos ir pieejami visdažādākie podi, kas piemēroti dīgstu un stādu audzēšanai, arī dekoratīvi podi telpaugiem. Tomēr, neraugoties uz podu dažādību, vienmēr būtisks aspekts to izvēlē ir drenāžas caurumi - vai tie vispār ir nepieciešami? 

Pastāv trīs būtiski iemesli, kādēļ drenāžas caurumi puķupodos ir nepieciešami. Pirmkārt - no tiem var iztecēt liekais šķidrums, otrkārt - tas nodrošina gaisa cirkulāciju, un treškārt - caur tiem aiztek liekie sāļi.

Pat ja arī augiem patīk mitra vide, tie nejutīsies labi ilgstoši mitrā augsnē. Ja saknes ilgstoši atrodas mitrā augsnē, tās sāk pūt un bojā auga kvalitāti; tas var pat aiziet bojā. Turklāt sakņu puve ir īpaši postoša augiem, kas mīl mitrumu.  Ar slēgtajiem puķupodiem ir jābūt ļoti uzmanīgiem - ja augi ir iesēti podā bez drenāžas caurumiem, tie ir jālaista mēreni, labākajā gadījumā tos aplaisti ar izsmidzinātāju.

Foto: Unsplash

Arī augiem, kuri mīl sausumu, slēgti puķupodi var nepatikt. Kaut arī šos augus ir jālaista reti, tomēr pēc aplaistīšanas var sākties problēmas, proti, ja nav drenāžas cauruma, liekajam mitrumam nav kur notecēt un netiek nodrošināta pienācīga gaisa apmaiņa, kas savukārt nepatiks kaktusiem un sukulentiem. 

Tā kā caur drenāžas caurumiem notek arī liekie sāļi un citas minerālvielas, īpaši uzmanīgiem ir jābūt ar augu mēslošanu. Ja augus mēslo podā bez drenāžas cauruma, liekie sāļi teju vai iesprūst podā un auga saknes ir spiestas tos turpināt uzņemt pat tad, ja augam tie  konkrētajā brīdī nav nepieciešami. 

Ko darīt ar slēgtajiem puķu podiem? 

Dažos gadījumos slēgtos podus var glābt keramzīta granulas, kas nodrošina sava veida drenāžu, tomēr tas nav ilgtermiņa risinājums.  Plastmasas podiem ir iespējams izdurt caurumus ar īlenu, bet dažiem klasiskajiem māla podiem drenāžas caurumu var izkalt. Izvairies no augu stādīšanas dekoratīvajos podos - pašu augu iestādi plastmasas vai māla podā ar drenāžas caurumu un to ieliec dekoratīvajā podā. Šādā gadījumā slēgtais pods kalpos kā vieta, kur satecēt liekajam ūdenim, un pildīs dekoratīvās funkcijas. 

Foto: Unsplash

Ņem vērā - podus bez drenāžas caurumiem nedrīkst izmantot ārtelpās. Ja podā salīs lietus ūdens, tam nebūs kur notecēt un augs aizies bojā. 

CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu