Arvien vairāk mājsaimniecību Latvijā gatavas ražot savu elektrību (4)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP / Scanpix

Latvijā trešdaļa mājsaimniecību gatavas ražot savu elektrību - visvairāk apsver saules enerģijas risinājumu uzstādīšanu savos mājokļos, liecina energouzņēmuma "Enefit" šā gada pētījuma dati.

Pērnā gada nogalē 474 mājsaimniecības bija enerģijas ražotāju statusā un lielākā daļa jeb 94% no tām izmantoja tieši saules paneļus enerģijas iegūšanai. Salīdzinājumam - 2015.gadā 233 mājsaimniecības bija uzstādījušas iekārtas enerģijas ražošanai.

Šogad turpina pieaugt Latvijas mājsaimniecību skaits, kuras izvēlas pašas ražot enerģiju. "Enefit" mēnesī saņem aptuveni 70 pieteikumu saules paneļu uzstādīšanai. Uzņēmuma skatījumā, tas tuvākajai nākotnei iezīmē skaidru tendenci, ka patērētāju elastība un spēja apgūt efektīvākus risinājumus gan enerģijas iegūšanai, gan patēriņam noteiks iespējas optimizēt sava mājokļa izdevumus.

"Enefit" mājsaimniecību segmenta vadītājs Mārtiņš Vancāns iedzīvotāju interesi par enerģijas ražošanu skaidro ar pēdējos gados augušajām elektrības izmaksām un arī zaļās enerģijas risinājumu pieejamības pieaugumu. "Patlaban redzams, ka saules enerģija var kļūt par populārāko risinājumu mājokļa elektrības un apkures izmaksu samazināšanai, jo, visticamāk, vēja enerģija Latvijā tik lielu popularitāti neiegūs," teica Vancāns.

Viņš piebilda, ka arī tehnoloģiju attīstība patlaban nodrošina vienkāršu procesu saules enerģijas paneļu uzstādīšanai, būtiski zemākas izmaksas un īsākus atmaksāšanās periodus. Turklāt bieži izšķirošais faktors ir apziņa, ka, ieguldot sava īpašuma ilgtermiņa attīstībā, ir iespēja izmantot videi nekaitīgu risinājumu.

"Igaunijā ir plašāka pieredze ar saules enerģijas izmantošanu, kur uzstādītas vairāk nekā 1600 saules paneļu spēkstaciju, no kurām lielākā daļa ir izvietotas uz ēku jumtiem. Praksē pierādījies, ka moderniem paneļiem ir daudz augstāka efektivitāte un tie labi strādā arī mūsu platuma grādos. Tādējādi, īstenojot dažādas programmas, kas atbalsta saules paneļu uzstādīšanu, Igaunija plāno tuvāko gadu laikā panākt, ka saules enerģija veido 4-6% no visas zaļās enerģijas, kas tiek saražota valstī," stāstīja Vancāns.

LETA jau ziņoja, ka "Enefit" reģistrēta 2006.gadā, un tās pamatkapitāls ir 7,484 miljoni eiro, liecina "Firmas.lv" informācija. Uzņēmuma apgrozījums 2017.gadā bija 46,325 miljoni eiro, bet peļņa - 1,079 miljoni eiro.

"Enefit" pieder Igaunijā reģistrētam uzņēmumam "Eesti Energia Aktsiaselts".

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu