Cīņā ar dabu: dabiski līdzekļi, kas palīdzēs tikt galā ar nezālēm

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pixabay

Jau pavisam drīz sāksies ravēšanas sezona un cīņa ar nevietā ieaugušām pienenēm, ugunspuķēm vai citām niknām nezālēm. Lai šo cīņu ar dabu atvieglotu, ņem talkā ekoloģiskus līdzekļus, kas nebojās augsni un nekaitēs videi.

Pašu gatavots nezāļu atbaidītājs

Pret nezālēm cīnies ar pašu gatavotu līdzekli – izsmidzinātāja pudelē sajauc glāzi etiķa, pāris ēdamkarotes sāls un tējkaroti trauku mazgājamā šķīduma. Izsmidzini to vietās, kur saaugusi nezāļu biežņa. Ņem vērā, ka līdzeklis ir kodīgs, un neizsmidzini to plašā mērogā, bet koncentrējies tieši uz nezāļu saknēm. Šī metode vislabāk iedarbosies saulainā dienā – dabiskās skābes uzsils un sadedzinās netīkamā auga saknes, savukārt sāls iedarbosies vakaros, kad gaiss kļūst vēsāks, savukārt trauku līdzeklis šo kodīgo miksli pielipinās pie saknēm.

Avīzes

Pat profesionāli dārznieki mēdz izmantot šo vienkāršo triku. Ja tavs dārzs piedzīvo nezāļu invāziju, uz skartajām vietām izklāj avīzes un nostiprini tās ar akmeņiem vai piespraud pie zemes ar koka zariņiem vai mietiem. Avīžu lapas fiziski neļaus nezālēm augt un bloķēs saules starus, neļaus izkaisīties sēklām, kā arī augiem nepienāks skābeklis pietiekamā daudzumā. Pārklāj avīzes ar mulču, un tās vairs no zemes neizlīdīs. Laika gaitā avīze sadalīsies, bet nezāles šeit vairs neaugs.

Verdošs ūdens

Šis ir, iespējams, vienkāršākais un lētākais veids, kā cīnīties ar niknākajām nezālēm, turklāt šis līdzeklis nepiesārņos vidi ar ķīmiskām vielām. Tādās vietās kā spraugas celiņos vai uz lieveņa bieži vien spraucas ārā pieneņu lapas, uzaug sūnas vai citi nevēlami augi. To izravēšana prasa laiku un enerģiju, bet karsts ūdens tos nonāvēs teju acumirklī bez liekas piepūles. Vienkārši ar verdošu ūdeni lēnām aplaisti nezāles, kas ieperinājušās ķieģeļu vai akmeņu spraugās. Karstais ūdens apdedzinās saknes, un augs novītīs. Ņem vērā, ka šim līdzeklim nav ilgs efekts un nezāles pēc kāda laika var ataugt.

Citronu sula

Šo augļu sula ir noderīga nevainojamas maltītes pagatavošanā, bet ir arī universāls tīrīšanas līdzeklis, kas noder arī dārza darbos. Piepildi izsmidzinātāja pudeli ar koncentrētu citronu sulu, un apsmidzini ar to nezāles – drīz vien citronu sula izkaltēs lapas un saknes, kā rezultātā augs aizies bojā. Tāpat līdzēs citronu sulas un etiķa mikslis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu