Urbānās vides ēnas puse: debesskrāpji nogalina miljoniem putnu gadā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Strauji pieaugot pasaules iedzīvotāju skaitam, debesskrāpji laika gaitā kļūs par neizbēgamu pilsētu sastāvdaļu. Milzu ēkas neaizņem plašu teritoriju, bet tajās iespējams izvietot lielu skaitu iedzīvotāju vai arī komercplatības un biroju telpas. Tomēr, kaut arī pilsētas paliek draudzīgākas cilvēkiem, tās kaitē putniem – stiklotās ēkas teju vai pārvēršas par milzu spoguļiem, kuros mazie lidoņi ietriecas un iet bojā. Šāda problēma ir plaši izplatīta debesskrāpju metropolēs.

Kaut arī debesskrāpju džungļi ir pasakaina ainava, kas priecē daudzus pilsētniekus, kā arī tie spēj sakoncentrēt milzīgu iedzīvotāju skaitu samērā nelielā platībā, tie tomēr ir visai liels drauds dabas ekosistēmai. Šobrīd satraucošu statistiku uzrāda tādas debesskrāpju mājvietas kā Ņujorka, Čikāga un Losandželosa, kur miljoniem putnu migrācijas laikā aiziet bojā, liecina Kornelas ornitoloģijas pētniecības centrs.

Foto: Pixabay

Jau 2014. gada akadēmiskā žurnāla “The Condor” publicētajā pētījumā tika noskaidrots, ka ik gadu debesskrāpju dēļ iet bojā no 100 miljoniem līdz miljardam putnu tikai ASV vien. Ne velti debesskrāpju bīstamība putniem pēdējos desmit gados ir nodarbinājusi arhitektu prātus – jau 2011. gadā Sanfrancisko pilsētplānošanas departaments ir laidis klajā dizaina gidu, kas piedāvā vairākus stiklu izvēles variantus, kas ļaus putniem atšķirt ēku no debesīm. Departaments iesaka arhitektiem izmantot stiklus, kas atstaro ultravioleto apgaismojumu; stiklus, kas ražoti no fotoelementu šūnas; tonētos stiklus u.c. stiklu veidus. Pilsētplānotāji tāpat uzsver, ka visas ēkas, kas ir augstākas par 90 metriem, kā arī nepārtrauktas stikla virsmas, kas ir plašākas par diviem kvadrātmetriem ir bīstamas putniem.

Foto: Pixabay

Līdz ar logu dizainu pastāv vēl vairāki risinājumi, kā pasargāt putnus no drošas nāves pilsētās. ASV organizācija “National Audubon Society” piedāvā ierobežot gaismu putnu migrācijas laikā. Nav noslēpums, ka pilsētu gaismas piesaista putnu uzmanību, tāpēc tie ietriecas ēku stiklos. Tāpat Ķīnas pilsētā Tiaņdzjiņā ir izstrādātas īpašas putnu barotavas, kur lidoņiem iestiprināties ceļā no Ziemeļu polārā loka uz Austrāliju un Jaunzēlandi. Līdzīgas barotavas ir uzstādītas Apvienotajos Arābu Emirātos un Kanādā.

CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu