Kas ir IMAX - viena no jaunākajām kino industrijas tehnoloģijām? (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Apollo kino Rīgā
Apollo kino Rīgā Foto: Apollo Kino / Publicitātes foto

Kino apmeklējuma mērķis vienmēr ir bijis izraušanās no ikdienas realitātes un nokļūšana kādā citā, bieži vien izdomātā realitātē. Kopš pirmās brāļu Lemjēru īsfilmas izrādīšanas 19. gadsimta beigās ir pagājuši vairāk nekā simts gadi un kino industrija līdz ar tehnoloģiju attīstību ir izaugusi par milzīgu izklaides industriju. Kino pasaules jaunākā un modernākā tehnoloģija IMAX nu ir pieejama arī Latvijā - kinoteātrī "Apollo kino" Rīgā. Ko īsti nozīmē IMAX? Ar ko šī tehnoloģija ir tik īpaša? To atklāj "Apollo kino" vadītājs Edgars Hartmanis.

IMAX ir saīsinājums no frāzes "attēla maksimums" ("Image Maximum"). Tas nozīmē to, ka filmas uzņemšanai tiek izmantotas īpašas kameras – tās ir krietni lielākas par parastajām kamerām un ļauj skatītājiem izbaudīt pavisam citu attēla kvalitāti, ietilpīgākus kadrus, dzidrāku attēlu.

Foto: Apollo kino / Publicitātes foto

Pirmajā un Latvijā vienīgajā IMAX kinozālē ir 275 vietas un tā ir lielākā kinozāle jaunajā kinoteātrī "Apollo kino". Latvijas kino skatītāji var izbaudīt visintensīvāko filmu skatīšanās pieredzi, jo IMAX kinozāle ir aprīkota ar pasaulē vienu no pirmajām IMAX jaunajām 3D lāzerprojekcijas sistēmām un trīsdimensionālu skaņas sistēmu, kas filmu skatīšanos pacels jaunā līmenī.

IMAX ir viena no jaunākajām kino industrijas tehnoloģijām, kas sastāv no daudziem elementiem, sākot no filmas uzņemšanas un līdz filmas izrādīšanai kinozālē. Standarta IMAX kinozālei, salīdzinot to ar parastu kinozāli, ir krietni lielāks ekrāns. IMAX ekrāna izmēra augstums ir 16 metri, bet platums – 22 metri.

Pasaulē lielākā IMAX ekrāna augstums ir trīsdesmit metri, kas līdzinās piecstāvu mājas augstumam. Ekrāns ir tik liels, ka pilnībā aizpilda redzes leņķi un sniedz unikālu kino pieredzi – nekas ārpus kino ekrāna nenovērš skatītāja uzmanību.

Foto: Apollo kino / Publicitātes foto

IMAX nav tikai moderna kinozāle, bet gan tehnoloģiju un filmas formāta apvienojums. Būtiskākā atšķirība starp parasta formāta filmu ir tāda, ka filmas attēlošanā tiek izmantots viss ekrāns pilnībā, bez melnajām malām. Turklāt attēls ir vertikālāks un ekrāna proporcija ir pavisam citādāka nekā ierasts.

Iemesls, kādēļ nav daudz filmu IMAX kvalitātē, ir lielās filmas uzņemšanas un izrādīšanas izmaksas. Kinokameras, salīdzinot ar parastajām kamerām, ir krietni smagākas, skaļākas un sarežģītāk lietojamas.

Vienā kadrā var uzņemt tikai trīs minūšu garu materiālu. Tas viss paildzina filmas uzņemšanas procesu, kā arī kopējās izmaksas, bet sniedz skatītājam pavisam cita līmeņa kino pieredzi. Ne visi filmu veidotāji var atļauties uzņemt filmas šādā kvalitātē, bet kino pasaules tendences liecina, ka šīs tehnoloģijas izmantošana kļūst par arvien biežāku praksi lielbudžeta filmu uzņemšanā.

Standarta kinozālēs tiek rādītas filmas, no kurām lielākā daļa ir uzņemtas uz ierastās 35 milimetru kinolentes. Šajā formātā uzņemtais kadrs ir 35 milimetrus plats un gandrīz kvadrāta formā. Ņemot vērā, ka standarta kinozāles ekrāns ir krietni platāks, tad filma, vienkāršā valodā runājot, "tiek izstiepta", lai pielāgotu to platajam ekrānam – tas liedz redzēt filmu augstākajā izšķirtspējā.

Savukārt IMAX formāta filmas tiek uzņemtas uz divreiz platākas kinolentes (70 mm plata), kas filmas izmēru padara desmit reizes lielāku nekā standarta filmu, kas uzņemta uz 35 mm kinolentes, un tas ļauj labāk ieraudzīt un novērtēt visu, ko filmas veidotāji ir centušies parādīt.

Foto: Apollo kino / Publicitātes foto

IMAX filmas tiek projicētas uz īpašiem lāzerprojektoriem, kas spēj apstrādāt lielo kinolentes formātu. Projektoros ir īpaša ventilācijas sistēma un tiek izmantota 15 000 vatu ksenona spuldze, kuras atvēsināšanai tiek izmantots ūdens. Salīdzinājumam – standarta spuldzes jauda, ko izmantojam mājās, ir 35 vati. Apvienojot visas šīs tehnoloģijas vienā projektorā, IMAX projektora svars sasniedz divas tonnas, atklāj "Apollo Kino" pārstāvji. 

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu