Ziedi ēšanai: izdaiļo dārzu un ēdiena šķīvi

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash/Anita Austvika

Košajiem dārza dekoriem – ziediem var būt ne tikai estētiska nozīme. Daži ziedi ne tikai izdaiļos puķu dobes, bet arī ar savu saldo smaržu piesaistīs kukaiņus-apputeksnētājus, kā arī vari tos droši izmantot ēdiena dekorēšanai un apēšanai. Lūk, kādus ziedus vari šosezon iesēt un pēcāk priecāties par skaistām un ēdamām veltēm!

Kabaču un ķirbju ziedi

Šos ziedus var kombinēt ar sieriem, kā arī cept – kabaču un ķirbju ziedi ir visai populāra sastāvdaļa itāļu un meksikāņu virtuves receptēs. Ņem vērā, ka kabaču un ķirbju ziedu novākšanai ir jāievēro dažas nianses – pirmie ziedi parasti ir vīrišķie, kuri būs labāki gan garšas ziņā, gan arī neietekmēs ražas apjomu rudenī. Vēlākie ziedi ir sievišķie, no kuriem izaugs kabacis vai ķirbis. Ziedu dzimumu var atšķirt pēc kāta biezuma – vīrišķajiem ziediem ir tievs kāts, savukārt sievišķajiem – biezs un resns. Ņem vērā, ka visus auga ziedus noteikti nevajadzētu noraut, bet gan atstāt divus līdz trīs vīrišķos ziedus, lai no tiem bites varētu apputeksnēt sievišķos ziedus.

Foto: Pixabay

Maurloku ziedi

Maigi violetie ziediņi garšo teju tāpat kā maurloki. Šos ziedus var iejaukt sviestā vai olu kultenī. Maurloki parasti uzzied pavasara beigās vai vasaras sākumā, atkarībā no laika, kad tie ir iesēti. Noplūc pāris ziedu galviņas, kārtīgi nopurini putekšņus un ietin mitrā papīra dvielī. Atstāj ziedus uz pāris dienām ledusskapī un izmanto ēšanai.  

Foto: Pixabay

Dārzeņu spilantes ziedi

Šie savdabīgie ziedi nav īpaši populāri Latvijā, taču ir visai izplatīta ēdienu sastāvdaļa Brazīlijā un Indijā. Dārzeņu spilantes ziedus izmanto gan kokteiļu, gan sorbertu pagatavošanā, gan arī gaļas ēdienu garšas uzlabošanā. Sendienās šos ziedus siltajās zemēs izmantoja zobu sāpju un kakla iekaisuma remdēšanai, kā arī smaganu infekciju gadījumos, tādēļ dārzeņu spilantes mēdz dēvēt arī par “zobu sāpju augu”. Šiem ziediem piemīt mazliet citrusaugļiem līdzīga garša, košļājot tie rada vieglu anestezējošu efektu mutē.   

Foto: Wikimedia Commons

Kreses

Šīs viegli kopjamās viengadīgās puķes ir krāšņs vīteņaugs, kas lieliski aizpilda tukšos laukumus uz žogiem un lieliski izdaiļo dārzeņu dobes, taču arī šī auga ziedi ir ēdami. Sākotnēji kreses ir audzējuši inki Peru un Ekvadoras teritorijās, kur šie augi bijuši sastopami visdažādākajās krāsās un ar tiem dekorējuši māju ārpuses. Kresēm piemīt piparota garša, kas šos ziedus padara par izcilu papildinājumu salātiem. Savukārt krešu sēklas ir iespējams konservēt un izmantot gluži kā kaperus.

Foto: Pixabay

Lavandas

Šis slavenais Vidusjūras apkārtnē augošais krūms jau izsenis tiek plaši lietots aromterapijā, tomēr to var droši izmantot arī kulinārijā. Šobrīd lavandas ir ārkārtīgi populārs augs Francijā, kur no tām ražo smaržas, aromātiskās eļļas un arī izmanto franču virtuvē – lavandas bieži vien tiek izmantotas jēra vai vistas gaļas ēdienos. Lavandām piemīt konfektēm līdzīga garša, kas iederēsies konditorejas izstrādājumu gatavošanā un saldumos.  

Foto: Unsplash

Atraitnītes un vijolītes

Šīm pavasara vēstnesēm piemīt mazliet rūgta augļu un garšaugu piegarša, kas iederēsies desertos un kokteiļos. Viktorijas laikmetā atraitnīšu un vijolīšu ziedus bieži vien apkaisīja ar pūdercukuru un ēda kā konfektes. Uzmanīgi noskalo ziedus un dekorē ar tiem kēksiņus vai tortes. Šo ziedu košās krāsas var pārvērst parastu baltu torti par izsmalcinātu konditorejas izstrādājumu.

Foto: Unsplash

Kā ievākt ēdamos ziedus?

Noplūc ēdamos ziedus agrā, vēsā un sausā rītā. Šādā laikā ziedos ir visaugstākā ūdens koncentrācija un to smarža ir visintensīvākā. Dienas laikā ūdens iztvaiko, bet smarža un garša vairs nav tik intensīva. Ziedi ir jāizmanto pēc iespējas ātrāk, jo pēc noplūkšanas tie sāk žūt un zūd garša.

1. Nomazgā ziedus un nokrati tos, lai pārliecinātos, ka tajos nav palikuši kukaiņi.

2. Uzmanīgi nosusini ziedus papīra dvielī vai tīrā kokvilnas lupatiņā, nebojājot ziedlapu virsmu.

3. Izņem putekšņlapas – putekšņi traucēs izbaudīt ziedu garšu.

4. Nepārkarsē ziedus. Gatavojot maltīti, karstums var paātrināt ūdens iztvaikošanu no ziedu lapām – pārkarsējot ziedus, tie zaudēs garšu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu