Dabisko krāsu cienītājiem – kā panākt noteiktu krāsu ar dabiskiem izejmateriāliem

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Unsplash

Olu krāsošana ir, iespējams, jautrākā un interesantākā Lieldienu daļa, kas sagādā prieku gan jaunajiem, gan vecajiem. Mūsdienās olas var krāsot visdažādākajos veidos – sākot ar sintētiskajām krāsvielām, pārtikas krāsvielām vai pat vaska krītiņiem un akvareļu krāsām, beidzot ar veco labo vecmāmiņu metodi ar sīpoliem. Taču sīpoli nav vienīgais krāsojošais elements, kā piešķirt olām neparastu dizainu.

Pastāv vairāki krāsojoši, dabiski izejmateriāli, kas padarīs olas par košu galda dekoru, bet krāsošana izvērtīsies par unikālu veiksmes spēli. Olas vari krāsot gan to vārīšanās laikā, gan arī veikt auksto krāsošanu, proti, noturēt vārītas olas ietonētajā ūdenī uz nakti. Lai krāsa būtu intensīvāka, tonētajam ūdenim pievieno divas ēdamkarotes baltā etiķa.

Foto: Unsplash

Lūk, izejmateriāli, kas iekrāsos olas konkrētos toņos:

Violets, rozā – rīvētas bietes,

Dzeltens - kurkuma,

Oranžs – čili pulveris,

Debeszils – smalki sakapāts violetais kāposts,

Zaļš – sasmalcināti spināti,

Zils – vīnogu sula,

Tumši zils – melleņu sula vai saldētas mellenes,

Tumši brūns – kafija.

Foto: Pixabay

Eksperimentētājiem - krāsošana ar zīdu 

Tomēr, ja vēlies olām piešķirt amizantu dizainu, talkā var ņemt rakstainu zīda lupatiņu vai auduma gabalu. Ietin nevārītu olu krāsainajā zīda lakatiņā, auduma gabalā vai lupatiņā un to vienā galā sasien ar linu auklu. Jo ciešāk audums piespiedīsies pie olas, jo redzamāks būs pārnestais raksts. Pēc tam olu zīda uzvalciņā ietin baltā vai bēšā, vienkrāsainā kokvilnas lupatiņā un to piesien. Tādējādi ola krāsošanas brīdī nebojās citu olu krāsojumu.

Ietītās olas liec aukstā ūdenī un pakāpeniski to karsē līdz vārīšanās temperatūrai. Ūdenim pievieno sešas ēdamkarotes baltā etiķa un vāri olas aptuveni 20 minūtes. Izcel olas, liec uz papīra dvieļa vai cepampapīra un ļauj tām atdzist. Tikai tad, kad olas atdzisušas, attin tās no zīda uzvalciņa. Košās olas maigi notīri ar papīra dvieli un liec bļodā vai groziņā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu