Profesors Danilāns: “Kategoriski! Olas ir labs produkts.”

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pixabay

Vistu olas ir gards un vērtīgs produkts – par to šaubu nav, bet daudzus uztrauc bagātīgais holesterīna saturs olās. Ja holesterīna līmenis asinīs ir paaugstināts, vai būtu jāatsakās no olām, TVNET jautāja gastroenterologam, Rīgas Stradiņa universitātes profesoram Anatolijam Danilānam.

Holesterīns koncentrējas olas dzeltenumā, tāpēc, ja cilvēkam tāpat jau ir paaugstināts holesterīns, no olas dzeltenuma lielos daudzumos jāizvairās, iesāk profesors.

Tomēr! Viss nav tik primitīvi.

Gastroenterologs atsaucas uz ilgstošiem salīdzinošajiem pētījumiem. Tika pētītas divas cilvēku grupas – vienā bija tādi, kas olas nelietoja vispār, otrā tādi, kuri lietoja trīs olas dienā un vairāk.

Rezultāti parādīja, ka tiem, kuri gadiem lieto olas, nebūt neveidojās asinsvadu skleroze un citas ar paaugstinātu holesterīnu saistītas kaites.

“Izrādās, ka olas ir veselīgs produkts,” uzsver Anatolijs Danilāns. Nedaudziem cilvēkiem olas izraisa alerģiju. “Alerģijai ir noteiktas pazīmes – tā nav tad, kad ieburkšķas vēders, ja Lieldienās apēstas dažas olas.” Ja olas garšo var ēst kaut trīs dienā. “12 jau ir par daudz,” smejas profesors.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu