Idejas, kā maksimāli samazināt plastmasas izmantošanu dārzā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pixabay

Tuvojoties siltajam laikam, sākas arī lielais stādīšanas un sēšanas laiks. Dārza darbi parasti asociējas ar ekoloģiju un zaļo domāšanu, tomēr pat šī nodarbe ietver arī plastmasas izstrādājumu izmantošanu. Lai dārzā pēc iespējas mazāk nāktos izmantot plastmasu, izmanto alternatīvas metodes, kas samazinās plastmasas atkritumu daudzumu.

Plastmasas dārza etiķešu vietā – koka etiķetes

Tā vietā, lai izmantotu plastmasas etiķetes, izvēlies koka kociņus, uz kuriem norādīt, kādi augi ir iesēti konkrētajā dobē. Dobju norādēm vari izmantot pāri palikušos saldējuma kociņus vai tādus iegādāties saimniecības preču veikalos vai lielveikalos. Šie koka kociņi ir biodegradējami materiāli, taču tie arī nesadalās tik strauji, tāpēc tos varēs izmantot arī nākamajos gados.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Norah Jelle (@n58water) on

Izmanto biodegradējamos podiņus

Sāc audzēt stādus nevis mazajos plastmasas podos vai plastmasas siltumnīcās, bet gan izmanto dabai draudzīgus podus – sēklas vari iesēt kartona olu kastēs, olu čaumalās, māla, koka vai bambusa podiņos vai pat saldējuma vafelēs. Biodegradējamos podiņus ir iespējams pagatavot paša rokām – no avīzēm vai papīra salvetēm.

Sāc no sēklas

Jau gatavi stādi no stādu tirdziņiem ir liels atvieglojums dārzniekam – atliek vien iestādīt augu puķupodā vai dobē un rūpēties par to līdz tas sāk ražot pirmos augļus vai ziedus. Tomēr šie stādi ir nopērkami pārsvarā tikai plastmasas podiņos un tie ir relatīvi dārgāki nekā pašu audzēti stādi, bet sēklu paciņas būs lētākas un būs kompostējamas.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Réka (@amikiskertunk) on

Iegādājies augsni vai mulču vairumā

Ja tavā rīcībā ir šķūnis vai pagrabs, kurā uzglabāt lielāku daudzumu mulčas, kūdras vai melnzemes, iegādājies tos no saimniecībām, kas tās ražo vairumā. Mazie augsnes vai mulčas maisi ir veidoti no plastmasas, un galu galā, šādi pērkot augsni, iztērēsi vairāk naudas un lieki izmantosi plastmasu.

Izmanto metāla kannas

Lai gan plastmasas kannas ir lētākas, tās bieži vien nav otrreiz pārstrādājamas un nav arī kvalitatīvas. Veiksmīgāks ieguldījums ir metāla kannas, kas būs kvalitatīvākas un kalpos ilgāk.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vintage 216 Ballarat (@vintage.216) on

Izgatavo pesticīdus paša rokām

Tā vietā, lai katru gadu iegādātos jaunus pesticīdus vai mēslojumu, izgatavo to paša rokām un izmanto kādu jau lietotu pudeli. Šādā veidā samazināsi plastmasas izmantošanu un izvairīsies no jaunu plastmasas produktu iegādes.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu