Gaisa kvalitāte Rīgā uzlabojusies (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: LETA

Gaisa kvalitāte Rīgā Lielajā piektdienā un Klusajā sestdienā bijusi krietni labāka nekā Zaļajā ceturtdienā, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra operatīvā informācija.

Brīvības ielā izvietotajā monitoringa stacijā gaisā suspendēto cieto daļiņu ar diametru līdz desmit mikrometriem jeb PM10 vidējais daudzums ceturtdien sasniedza aptuveni 170 mikrogramus kubikmetrā, piektdien tas noslīdēja zem 60, sestdien - zem 50 mikrogramiem kubikmetrā.

Novērojumu stacijā Kronvalda bulvārī, kur mēra fona piesārņojumu, PM10 koncentrācija ceturtdien pārsniedza 80 mikrogramus kubikmetrā, piektdien tā noslīdēja zem 40 mikrogramiem kubikmetrā.

Jau ziņots, ka ceturtdien reģistrētais sīko putekļu daudzums Brīvības ielā bija lielākais kopš novērojumu stacijas darbības sākuma 2008.gadā, savukārt Kronvalda bulvārī - lielākais kopš 2014.gada.

Liepājā, O.Kalpaka ielā, PM10 koncentrācija aizvadītajās piecās diennaktīs bijusi 30-45 mikrogrami kubikmetrā. Rēzeknē, Atbrīvošanas alejā, tā sasniedza aptuveni 70 mikrogramus ceturtdien un 50 mikrogramus piektdien.

Raiņa bulvārī un Maskavas ielā, Rīgā, 18. un 19.aprīlī brīžiem reģistrēta paaugstināta slāpekļa dioksīda koncentrācija, savukārt sestdien tā noslīdējusi zem ierastā līmeņa.

Tiek lēsts, ka Rīgā aptuveni 70% no PM10 piesārņojuma rada autotransports. Vairāk putekļu nāk no dīzeļdzinējiem, savukārt benzīna dzinēji ir videi draudzīgāki.

Eiropas Savienības direktīva un Latvijas Ministru kabineta noteikumi par gaisa kvalitāti nosaka, ka gaisā suspendēto cieto daļiņu PM10 robežlielums cilvēka veselības aizsardzībai ir 50 mikrogrami kubikmetrā 24 stundu periodā, bet gadā atļauti 35 pārsniegumi.

Gada pirmajos trīs mēnešos Kronvalda bulvārī, Rīgā, netika reģistrēts neviens pārsniegums, bet Brīvības ielā to bija 11. Aprīlī līdz šim reģistrēti seši pārsniegumi Brīvības ielā un divi pārsniegumi Kronvalda bulvārī.

Pērn Brīvības ielā, Rīgā, bija 54 dienas, kad PM10 koncentrācija pārsniedza normu, bet citās novērojumu stacijās Latvijā bija 7-13 šādas dienas.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu