Kims Čenuns bruņuvilcienā ieradies uz tikšanos ar Putinu (6)

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Kims Čenuns
Kims Čenuns Foto: AFP/SCANPIX

Ziemeļkorejas diktators Kims Čenuns trešdien ar vilcienu ieradies uz Krieviju, lai tiktos ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu. 

(Papildināta ziņa.)

Kims Vladivostokā tikās ar Krievijas amatpersonām, kas viņu sagaidīja ar sālsmaizi. Viņu simboliskā ceremonijā uzņēma arī sievietes tautastērpos.

"Es ierados Krievijā ar siltām jūtām pret mūsu cilvēkiem," telekanālam "Rossija 24" teica Kims. "Kā jau esmu teicis - ceru, ka šī vizīte būs veiksmīga un noderīga.

Es ceru, ka sarunās ar sarunās ar cienījamo prezidentu Putinu varēšu konkrēti apspriest situācijas risināšanu Korejas pussalā un mūsu abpusējo attiecību attīstīšanu."

Kims un Putins tiksies pirmoreiz. Šis samits notiks ceturtdien Vladivostokas pilsētā, kas atrodas netālu no Ķīnas un Ziemeļkorejas robežām. Tā arī būs Kima pirmā oficiālā vizīte Krievijā.

Kima privātais vilciens piestāja Krievijas robežstacijā Hasanā,  kur savos braucienos bija apstājušies arī viņa tēvs Kims Čenirs un vectēvs Kims Irsens, ziņo raidorganizācija BBC.

Analītiķi norāda, ka Ziemeļkorejai šī tikšanās ir iespēja pēc neveiksmīgajām kodolsarunām ar ASV prezidentu Donaldu Trampu parādīt, ka izolētajai kodolvalstij ir ietekmīgi sabiedrotie, uzskata analītiķi.

Turklāt Ziemeļkoreja tādā veidā parāda, ka tās ekonomiskā nākotne nav pilnībā atkarīga no ASV labvēlības. Kims arī varētu Maskavai lūgt atcelt Ziemeļkorejai noteiktās sankcijas.

Krievija - tāpat kā ASV un Ķīna - nav apmierināta ar faktu, ka Ziemeļkorejai ir kodolieroči.

Kims jau ir divos samitos ticies ar ASV prezidentu Donaldu Trampu, Dienvidkorejas sabiedrotajai ASV tiecoties panākt Korejas pussalas denuklearizāciju.

Otrais Trampa un Kima samits, kas 27. un 28.februārī notika Hanojā, Vjetnamā, beidzās bez gala dokumenta pieņemšanas, jo abas puses nespēja pārvarēt domstarpības galvenajā jautājumā par to, kādā veidā Ziemeļkorejai būtu jāatbrīvojas no kodolieročiem, un par to, ko Phenjana saņems apmaiņā pret atteikšanos no kodolieročiem.

Pagājušajā nedēļā Phenjana pieprasīja, lai Savienotās Valstis atsauc no kodolsarunām valsts sekretāru Maiku Pompeo, jo viņš tīšām liekot tām šķēršļus. Ziemeļkoreja arī paziņoja, ka tā izmēģinājusi jaunu taktisko ieroci.

Pēdējais Krievijas un Ziemeļkorejas samits notika 2011.gadā, kad tagadējā Ziemeļkorejas līdera tēvs Kims Čenirs devās uz Sibīriju, lai tiktos ar Dmitriju Medvedevu, kas tolaik ieņēma Krievijas prezidenta amatu.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu