GKR apturējusi korupcijas skandālā iesaistītā Brandava darbību partijā (3)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
SIA "Rīgas karte" valdes loceklis Aleksandrs Brandavs
SIA "Rīgas karte" valdes loceklis Aleksandrs Brandavs Foto: Evija Trifanova/

Partijas "Gods kalpot Rīgai" (GKR) valde nolēmusi apturēt korupcijas skandālā iesaistītā uzņēmēja Aleksandra Brandava darbību partijā, aģentūrai LETA apstiprināja partijas pārstāvis Mareks Gailītis. Šādu lēmumu partijas valde pieņēmusi trešdien.

Kā ziņots, marta sākumā Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) paziņoja, ka ir sācis kriminālprocesu par uzņēmuma "Rīgas karte" amatpersonas izdarītiem, iespējams, noziedzīgiem nodarījumiem, proti, kukuļdošanu un starpniecību kukuļošanā.

KNAB norādīja, ka krimināllietas materiāli satur ziņas par kukuļa nodošanu starpniekam tālākai nodošanai amatpersonām, lai tās, izmantojot savu dienesta stāvokli, izdarītu darbības kukuļa devēja interesēs.

Kriminālprocesā marta sākumā tika aizturēts Brandavs. Dienu vēlāk viņu atbrīvoja pret 200 000 eiro drošības naudu, kā arī piemēroja drošības līdzekli - aizliegumu tuvoties noteiktām personām un aizliegumu izbraukt no valsts.

Brandavs ir arī patiesā labuma guvējs pilnsabiedrībā "Rīgas mikroautobusu satiksme". Vēl martā viņš bija valdes loceklis "Rīgas mikroautobusu satiksmes" meitasfirmā "Rīgas karte", tomēr pats nolēma atkāpties. Tāpat viņš līdz 7.martam ieņēma pašvaldības SIA "Rīgas satiksmes" Elektronisko norēķinu projektu daļas vadītāja amatu, tomēr saistībā ar KNAB darbībām uzņēmuma valde viņu atstādināja.

LTV raidījums "De facto" iepriekš vēstīja, ka šajā lietā KNAB pēta pilnsabiedrību "Rīgas mikroautubusu satiksme". Aizdomas pret Brandavu varētu būt saistītas ar kādu uzņēmuma līgumu.

Vaicāts, vai aizdomām ir saistība ar kādu sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanas iepirkumu, KNAB priekšnieks Jēkabs Straume atzinis: "Jā, tā mēs to varētu teikt, jā. Bet laikam jau tomēr precīzāk es jums šobrīd atturēšos. Nevis tāpēc, ka es nevēlētos, bet tāpēc, ka es īsti nedrīkstu."

KNAB kriminālprocesā pētot darbības, kas varētu būt notikušas no 2015.gada septembra līdz pagājušā gada decembrim. Savukārt viena no darbības vietām esot bijusi kāda ēka Babītes pagastā. Tieši tur atrodas slavenā "Taureņu pirts", kas kļuva atpazīstama pirms gada, kad kļuva zināms, ka tur ierakstītas Latvijas Bankas prezidenta Ilmāra Rimšēviča un uzņēmēja Māra Martinsona sarunas. Tagad esot atklājies, ka arī Brandavs viesojies šajā pirtī un ticies ar Martinsonu.

KNAB priekšnieks Straume to komentējis skopi: "Atsevišķas epizodes ir 2015.gads, bet, cik daudz epizodes un cik bieži vai cik ilgi tas noticis, to mēs neesam tiesīgi šobrīd komentēt." Vaicāts, vai ēka Babītes pagastā, kurā iespējami notikušos noziegumus izmeklē KNAB, ir "Taureņu pirts", Straume atzinis: "Nu nav izslēgts, ka arī tajā vietā varēja notikt kādi noziedzīgi nodarījumi. Ko es gribu pateikt - nevajag domāt, ka tā ir vienīgā vieta, kurā KNAB jebkad ir ieguvis kādus nozīmīgus pierādījumus." Vaicāts, vai šai procesā iesaistītā otrā persona varētu būt kāds aizdomās turētais citos KNAB izmeklētos procesos pēdējos gados, Straume atzinis, ka tāda iespējamība pastāvot, tomēr nekomentēja, vai tas ir Martinsons.

Pats Brandavs komentēt savas lietas saistību ar Martinsonu atteicies.

Martinsona advokāts Didzis Vilemsons apgalvoja, ka Brandava kriminālprocesā viņa klientam nekāds statuss nav piemērots un arī jautājumi par to neesot uzdoti: "Nav nekādas iesaistes. Neesam aicināti, un līdz ar to nekāda statusa nevar būt, tai skaitā arī liecinieka statusa. (..) Nekāda interese nav bijusi."

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu