Kā Valsts policija slēdza Deglava tiltu (44)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Slēgts Augusta Deglava tilts
Foto: Slēgts Augusta Deglava tilts Foto: Jānis Škapars/TVNET

Ceturtdienas rītā plkst.5 satiksmei tika slēgts Augusta Deglava ielas pārvads Rīgā, kā rezultātā būtiski mainīti sabiedriskā transporta maršruti un attiecīgajā galvaspilsētas daļā gaidāmi satiksmes sastrēgumi.

Tiltu atļauts izmantot tikai gājējiem un velosipēdistiem.

Kā informēja Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis, tilts būs slēgts līdz brīdim, kad Rīgas dome iesniegs Būvniecības valsts kontroles birojam (BVKB) dokumentus, lai BVKB varētu pārliecināties par šā objekta drošību. "Mēs uzskatām, ka tas ir izdarāms ļoti īsā laikā. Es esmu gatavs pēc tam, saņemot no BVKB lēmumu, šo lēmumu [par tilta slēgšanu] atcelt," uzsvēra policijas priekšnieks.

"Es esmu stāvējis klāt ļoti daudzās traģēdijās, un man nav nekādu tiesību paļauties uz to, ka nekas nenotiks, tāpēc ir eksperti un tāpēc ir BVKB, lai panāktu, ka publiskās būves kontrolētu un skatītos, cik tā ir droša sabiedrībai," teica Valsts policijas priekšnieks.

Savukārt Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Vadims Baraņņiks (S) norādīja, ka dome nav izpratusi, kādus dokumentus BVKB vēlas saņemt un kāpēc BVKB neņem vērā sertificēta Rīgas Tehniskās universitātes profesora atzinumu, ka tilts ir drošs. Arī Rīgas būvvalde, kas ir atbildīga par tehnisko stāvokli, paudusi, ka tiltu var ekspluatēt, norādīja domes priekšsēdētāja vietnieks.

"Satiksmes departaments darīja visu nepieciešamo, lai pārliecinātu Valsts policiju un BVKB par to, ka tilts ir drošs, taču mums neizdevās pārliecināt. Tālākais jau ir policijas atbildība, kā tiks organizēta satiksme," norādīja Baraņņiks.

Jautāts, kādā veidā tiks organizēta satiksme, Baraņņiks skaidroja, ka visu atbildību pārņems Valsts policija, kurai būs jānodrošina satiksme. "Ja policija pieņem lēmumu slēgt tiltu, tad viņiem būs jānodrošina gan kārtība uz ceļiem, gan regulētāji," teica Baraņņiks, piebilstot, ka mēģinājis panākt iespēju pār tiltu braukt vismaz sabiedriskajam transportam, bet šis priekšlikums noraidīts.

Savukārt Ķuzis uz jautājumu, kā tiks organizēta satiksme, norādīja, ka sabiedriskais transports nav policijas kompetence, bet policija palīdzēs ar satiksmes regulētājiem. "Es esmu pārliecināts, ka transporta kustība notiks un neviens nestāvēs rindā pie Deglava tilta. Tas ir apbraucams," teica Ķuzis.

Jautāts, vai policija papildus iesaistīsies un organizēs kustību krustojumos, Ķuzis atbildēja: "Viennozīmīgi! Valsts policija izmantos satiksmes regulētājus uz krustojumiem. Mēs esam gatavi iesaistīties satiksmes virzīšanā un nodrošināšanā."

Policijas priekšnieks piebilda, ka satiksmes nodrošināšanai virsstundās tiks piesaistīti papildu policisti.

Kā informē "Rīgas satiksme" (RS), ņemot vērā Deglava pārvada slēgšanu, no ceturtdienas tiks ieviestas izmaiņas 11. un 22. maršruta trolejbusu un 3., 6., 13., 47., 50., 51. un 52. maršruta autobusu kustībā.

11. trolejbusa maršruts tiks slēgts. Mēnešbiļetes, kas iegādātas minētajam maršrutam, varēs izmantot 13. trolejbusa maršrutā bez reģistrācijas.

22.trolejbusa maršruts virzienā uz Centrālo staciju brauks pa maršrutu līdz A.Deglava ielai, tālāk pa A.Deglava ielu, Nīcgales ielu, Dzelzavas ielu, Vaidavas ielu, Ieriķu ielu, Jorģa Zemitāna tiltu, A.Čaka ielu un tālāk pa maršrutu. Virzienā uz Pļavniekiem šis trolejbuss brauks pa maršrutu līdz Avotu ielai, tālāk pa Avotu ielu, J.Asara ielu, Pērnavas ielu, A.Čaka ielu, Jorģa Zemitāna tiltu, Dzelzavas ielu, Nīcgales ielu, A.Deglava ielu un tālāk pa maršrutu.

3. un 6. maršruta autobusi virzienā uz Daugavgrīvu un Abrenes ielu brauks pa maršrutu līdz A.Deglava ielai, tālāk pa A.Deglava ielu, Nīcgales ielu, Dzelzavas ielu, Vaidavas ielu, Ieriķu ielu, Jorģa Zemitāna tiltu, A.Čaka ielu, Pērnavas ielu un tālāk pa maršrutu.

Virzienā uz Pļavniekiem un Dreiliņiem tie brauks pa maršrutu līdz Pērnavas ielai, tālāk pa Pērnavas ielu, A.Čaka ielu, Jorģa Zemitāna tiltu, Dzelzavas ielu, Nīcgales ielu, A.Deglava ielu un tālāk pa maršrutu.

13.maršruta autobusi virzienā uz Babītes staciju brauks pa maršrutu līdz Piedrujas ielai, tālāk pa Piedrujas ielu, Vietalvas ielu, Matīsa ielu, Avotu ielu un tālāk pa maršrutu. Virzienā uz pieturu "Preču-2" tie brauks pa maršrutu līdz Avotu ielai, tālāk pa Avotu ielu, Matīsa ielu, Vietalvas ielu, Vestienas ielu un tālāk pa maršrutu.

47. maršruta autobusi virzienā uz Abrenes ielu brauks pa maršrutu līdz A.Deglava ielai, tālāk pa A.Deglava ielu, Nīcgales ielu, Dzelzavas ielu, Vaidavas ielu, Ieriķu ielu, Jorģa Zemitāna tiltu, A.Čaka ielu un tālāk pa maršrutu. Virzienā uz Getliņiem tie brauks pa maršrutu līdz A.Čaka ielai, tālāk pa A.Čaka ielu, Jorģa Zemitāna tiltu, Dzelzavas ielu, Nīcgales ielu, A.Deglava ielu un tālāk pa maršrutu.

50.maršruta autobusi virzienā uz Abrenes ielu brauks pa maršrutu līdz Nīcgales ielai, tālāk pa Nīcgales ielu, Dzelzavas ielu, Vaidavas ielu, Ieriķu ielu, Jorģa Zemitāna tiltu, A.Čaka ielu, Bruņinieku ielu un tālāk pa maršrutu. Virzienā uz TEC-2 tie brauks pa maršrutu līdz Stabu ielai, tālāk pa Stabu ielu, A.Čaka ielu, Jorģa Zemitāna tiltu, Dzelzavas ielu, Nīcgales ielu un tālāk pa maršrutu.

51. un 52. maršruta autobusi virzienā uz Abrenes ielu brauks pa maršrutu līdz A.Deglava ielai, tālāk pa A.Deglava ielu, Nīcgales ielu, Dzelzavas ielu, Vaidavas ielu, Ieriķu ielu, Jorģa Zemitāna tiltu, A.Čaka ielu, Pērnavas ielu, Valmieras ielu un tālāk pa maršrutu. Virzienā uz Ulbroku un Pļavnieku kapiem šie autobusi brauks pa maršrutu līdz A.Deglava ielai, tālāk pa A.Deglava ielu, Pērnavas ielu, A.Čaka ielu, Jorģa Zemitāna tiltu, Dzelzavas ielu, Nīcgales ielu, A.Deglava ielu un tālāk pa maršrutu.

214. minibusa maršruts virzienā uz Dreiliņiem virzīsies pa maršrutu līdz Valmieras ielai, tālāk pa Valmieras ielu, Matīsa ielu, Vietalvas ielu, Vestienas ielu, Pildas ielu, Nīcgales ielu, Sesku ielu un tālāk pa maršrutu. Virzienā uz Centrālo staciju šie busi brauks pa maršrutu līdz Sesku ielai, tālāk pa Sesku ielu, Vietalvas ielu, Matīsa ielu, Valmieras ielu un tālāk pa maršrutu.

338. maršruta ekspresbusi virzienā uz Pļavniekiem brauks pa maršrutu līdz Avotu ielai, tālāk pa Avotu ielu, J.Asara ielu, Pērnavas ielu, A.Čaka ielu, Jorģa Zemitāna tiltu, Dzelzavas ielu, Nīcgales ielu, A.Deglava ielu un tālāk pa maršrutu. Virzienā uz Imantu tie brauks pa maršrutu līdz A.Deglava ielai, A.Deglava ielu, Nīcgales ielu, Dzelzavas ielu, Vaidavas ielu, Ieriķu ielu, Jorģa Zemitāna tiltu, A.Čaka ielu un tālāk pa maršrutu.

N6 nakts satiksmes autobusi virzienā uz Pļavniekiem brauks pa maršrutu līdz Avotu ielai, tālāk pa Avotu ielu, Matīsa ielu, Vietalvas ielu, Piedrujas ielu, Pildas ielu, Nīcgales ielu, A.Deglava ielu un tālāk pa maršrutu. Virzienā no Pļavniekiem tie brauks pa maršrutu līdz A.Deglava ielai, tālāk pa A.Deglava ielu, Nīcgales ielu, Vietalvas ielu, Matīsa ielu, Avotu ielu un tālāk pa maršrutu.

BVKB Būvdarbu kontroles nodaļas vadītājs Māris Demme norādīja, ka pašreiz redzams, ka ir sākta un veikta tilta izpēte. Rezultāti arī ir noformēti tehniskās izpētes atzinuma projektā, kas gan vēl nav iesniegts BVKB. Vispārīgi pārskatot šo dokumentu, BVKB secinājis, ka vēl ir lietas, kuras uzlabojamas.

"Pārbaudes urbums ir veikts tilta balstā, kas nav visvairāk bojātais, tāpēc vēl ir jāveic urbums tajā, kas ir visvairāk bojātais. Vēl tiek piedāvāts variants tilta bojātās laiduma konstrukcijas nobalstīt. Pie šādas izpildes šaubas varētu tikt noņemtas," teica Demme.

Viņš uzsvēra, ka BVKB no savas puses gribētu redzēt būves izpēti, kur būtu novērtēti konstrukciju bojājumi un piedāvāti risinājumi būvprojektā, kā šos bojājumus novērst.

TVNET jau vēstīja, ka BVKB, veicot būvdarbu kontroli, konstatēja Deglava tilta nesošo konstrukciju bojājumus. Bojāti tilta balsti tika konstatēti, kad tika demontētas zem pārvada esošās noliktavas. Iepriekš šie balsti nebija pieejami, jo kalpoja kā noliktavu starpsienas.

BVKB būvinspektors 8.aprīlī izdeva atzinumu par būvdarbu apturēšanu visā objektā. Tāpat birojā norādīja: kamēr nav veikta Deglava tilta tehniskā stāvokļa ekspertīze, tā ekspluatācija ir jāpārtrauc, tomēr šāda lēmuma pieņemšana ir pašvaldības kompetencē.

Iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (KPV LV) otrdien paziņoja, ka ir izdevis rīkojumu par visu formalitāšu kārtošanu, lai tilts ceturtdien satiksmei tiktu slēgts. Ministrs žurnālistiem skaidroja, ka gadījumā, ja Rīgas domes atbildīgais departaments neslēgs tiltu pats, tad ceturtdienas rītā to izdarīs Valsts policija.

Tikmēr pašvaldība, turpinot uzstāt uz Deglava tilta drošību, paziņoja, ka pati satiksmi pār to neslēgs.

"Mēs turamies pie ekspertu atzinuma, ka izmantot tiltu satiksmei ir droši, jo visi aprēķini ir veikti, ņemot vērā maksimālās iespējamās slodzes un citus kritiskos rādītājus," aģentūrai LETA sacīja domes Satiksmes departamenta pārstāve Una Ahuna-Ozola.

Rīgas domes Satiksmes departamenta direktora pienākumu izpildītājs Emīls Jakrins žurnālistiem otrdien pauda viedokli, ka Ģirģena lēmums par tilta slēgšanu ir politisks.

Savukārt Valsts policijas priekšnieks paziņoja, ka ir uzdevis Rīgas reģiona pārvaldei kopā ar Rīgas domes Satiksmes departamentu izstrādāt satiksmes organizācijas plānu pēc Deglava tilta slēgšanas.

Komentāri (44)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu